Листата на влиятелния шиитски духовник Муктада Садр печели най-много места в иракския парламент

  • 19 май 2018 08:20

  • 1924
  • 2
Листата на влиятелния шиитски духовник Муктада Садр печели най-много места в иракския парламент
© Getty Images/Guliver

Листата на видния иракски шиитски духовник Муктада Садр спечели най-много места в иракския парламент - 54, съобщи днес централната избирателна комисия, предадоха Ройтерс и ДПА.

На второ място с 47 места е блокът Ал Фатах на Хади ал Амири, командващ на подкрепяните от Иран шиитски милиции, които се биха срещу екстремистите от "Ислямска държава", а блокът на иракския премиер Хайдер ал Абади остана трети с 42 места.

На 12 май иракчаните гласуваха за 329-местния си парламент.

Премиерът Абади се надяваше да спечели втори мандат, след като обяви победа над джихадистите, които през 2014 г. завзеха големи територии.

Избирателната активност бе около 44,5 на сто, доста под активността от 60 на сто на изборите през 2014 г.

След обявяването на резултатите Садр благодари чрез Туитър на тези, които са гласували за неговия блок и обеща да не ги подведе. "С вота ви печелят Ирак и реформите, ние няма да ви разочароваме", заяви той. В листата му влизат комунистическа партия и членове на сунитската общност.

Садр стана известен по света, когато с милициите си застана начело на битката срещу американските войници след нахлуването в Ирак. В последните години той играеше националистическа роля, мобилизирайки последователите си за протести срещу корупцията на управляващите и призовавайки за реформи. Тази седмица той покани водачите на другите политически блокове на разговори за формиране на технократско правителство и обеща да се бори с корупцията.

Избирателната комисия предстои да разгледа възраженията на няколко кандидати, които поискаха анулиране на резултатите. След това ще се събере парламентът, за да избере председател на законодателното събрание, а после и президент. Според иракската конституция шефът на парламента трябва да е сунит, а президентът кюрд. Следващият етап е възлагането на най-големия блок на задачата да формира правителство. Премиерът трябва да е шиит.

Садр не може да стане премиер, защото не се е кандидатирал на изборите, но победата на неговия блок го поставя в силна позиция при определянето на шефа на правителството.

Последвайте канала на

БТА
1924 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини