Алтернатива на компютърните игри или как да наредиш кубчето на Рубик за 4 секунди

  • 19 май 2018 08:07

  • 17945
  • 0
Алтернатива на компютърните игри или как да наредиш кубчето на Рубик за 4 секунди
© Pixabay

Вече 44 години кубчето на Рубик предизвиква ума и възможностите на хора от различни възрасти. Въпреки конкуренцията на електронните игри, триизмерният пъзел остава предизвикателство, което привлича и децата, и родителите им.

Доказателство е участието на около 100 човека в състезанието по скоростно нареждане на кубчето на Рубик в София през май - част от международните турнири по същото време в САЩ, Русия, Китай, Япония, Франция, Филипините, Испания, Германия, Швейцария и Боливия.

Шестгодишни деца и възрастни на 50 години участваха наравно в турнира в София, разказа пред БТА един от организаторите Пламен Махладжанов. Според регламента разбъркването на кубчето се генерира от компютър, като в един кръг всички получават една и съща конфигурация, тоест имат една и съща стартова позиция, независимо от възрастта. Работим със световната асоциация, предоставят ни софтуер и ни дават картина как трябва да изглежда самото кубче след разбъркването, обяснява Махладжанов. Триизмерният пъзел трябва да бъде подреден до пет минути.

Кубчето се нарежда на няколко стъпки и за всяка трябва да знаеш точния алгоритъм, разкрива той. Неговият личен официален рекорд е 17 секунди. Махладжанов се е запалил по пъзела на 16 години. Според него подреждането на кубчето помага за по-голяма организация, за подобряване на мисловната дейност, и за концентрацията, както и за техничност на ръцете.

Тази година у нас е имало две състезания - през февруари и през май, в които са се включили хора от различни градове на страната, не само от София, а и от други държави като Турция, Македония, Румъния, Испания, Франция, Холандия и Перу.

Повечето състезатели използват "спийд кубове" (бързовъртящи се кубове). За по-голяма бързина се слага специална смазка.

Дисциплините в турнирите не са само подреждане на най-популярния куб 3х3 . Има например и часовник на Рубик, с циферблати, всеки от които може да се върти и целта е всички стрелки да сочат 12 часа. От двете страни има по 9 часовника, което означава, че едновременно трябва да бъдат наредени 18 часовника. В състезанието е включена и пирамида на Рубик, както и кубове от 2х2х2 до 5х5х5.

Българският рекорд за подреждане на стандартното кубче 3х3 е 7,32 секунди. Той е доста близо до световния - 4 секунди и 22 стотни, който принадлежи на 22-годишния австралиец Феликс Земдегс. Той печели много състезания и поставя рекорда съвсем наскоро през 2018 г.

Първият шампионат по скоростно подреждане на кубчето на Рубик е организиран още през 1982 г. и оттогава рекордът за време непрекъснато се подобрява. Например през 2003 г. е бил 20 секунди, а тази година вече е 4.22 секунди.

Пъзелът е създаден през 1974 г. и е най-продаваната играчка в света. Ерньо Рубик, преподавател в Будапеща, е искал да помогне на своите студенти да разберат по-добре някои въпроси, свързани с триизмерното пространство, и така прави своя куб, какъвто дотогава никой не е виждал. Стандартният вид, който всички познаваме - 3х3, се състои от 54 оцветени кубчета - по девет на всяка от шестте страни. Когато Рубик е създал първия си куб, дори на него му е отнело около месец, за да намери решение за нареждането му.

Освен подходящите за състезание кубчета, за феновете вече се предлагат по-модерни варианти - например светещ куб на бъдещето, който усеща ротацията и може да променя светлините си от различните си страни. Той има вграден радиоприемник, който дава възможност да се свържат две кубчета на късо разстояние и така да предизвикваш приятелите си. За децата има и кубчета-зайчета и мечета, и по-лесните кубчета 2х2.

Любопитно е, че най-големият куб на Рубик в света е с височина три метра, а най-малкият - 10 мм. Всъщност има 43,252,003,274,489,856,000 (43 квинтильона) възможности за позиции на кубчето. Ако въртите кубчето на Рубик веднъж на секунда, ще ви отнеме 1,4 трилиона години, за да минете през всички пермутации.

Последвайте канала на

БТА
17945 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини