Тръгнаха ли си евролидерите с по едно наум от София? (аудио)

  • 18 май 2018 14:40

  • 14249
  • 10
Тръгнаха ли си евролидерите с по едно наум от София? (аудио)
© eu2018bg.bg

Всеки от европейските лидери си тръгна след срещата с повече от едно наум, преди всичко от гледна точка на организацията и от гледна точка на амбициозната програма на Българското председателство. Това каза пред Novini.bg политологът Антоний Гълъбов по повод Срещата на върха ЕС – Западни Балкани в София и думите на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, че всички си тръгват от срещата с по едно наум.

За много от европейските лидери беше приятна изненада да видят, че България се справя много добре със своя дневен ред, че има какво да каже, добави той.

През изминалите 11 години, откакто сме членове на Европейския съюз, България рядко казваше онова, което иска да внесе в европейския дневен ред. Вчерашният дневен ред ни убеди, че за една година България успя да постави тема, която да стане разпознаваема за всички. Без съмнение темата за европейската перспектива на Западните Балкани беше еднозначно разпозната като важна от европейските лидери. Това е важно, най-малкото след тези 15 години, в които нямаше никакво движение по темата, заяви Гълъбов.

Конкретните резултати имат ярък образ в това, което чухме през вчерашния ден. На първо място стана ясен времевият хоризонт, в който ще се движим. 2025 година ще бъде годината, в която ще започне подготовката на следващата многогодишна финансова рамка на европейския бюджет. Пред нас има един хоризонт от около 8-9 години, в които процесът на сближаване и на свързаност трябва да придобие напълно реални очертания. В известен смисъл вчера политиците направиха това, което зависи от тях, дадоха политическия мандат за работа в тази насока, посочи политологът.

Вторият важен резултат е финансовата рамка, финансовите ангажименти, които бяха подкрепени от ключови фактори в международен план. Сумата, за която говори председателят на Европейския парламент Антонио ТаяниАнтонио Таяни Антонио Таяни – италиански политик, от януари 2017 г. председател на Европейския парламент е в рамките на 10 милиарда евро, които ще бъдат насочени към даване на реалност на европейската перспектива за Западните Балкани. Ако към тази сума бъдат добавени средствата, които ще бъдат изразходвани в този период от време по различни оперативни програми, това означава, че на ход в момента е бизнесът, който трябва да разпознае своя интерес в реализирането на съвместни проекти, така че българските предприемачи да могат да привлекат съществена част от тази сума, каза Антоний Гълъбов.

По думите му след Срещата на върха в София има интересен резултат, който също е важен. Имаме видимо ускоряване на теми и процеси, които в продължение дълъг период от време изглеждаха нерешими. Имаме подписването на газовото споразумение между Българя и Гърция за конекторната връзка, имаме много сериозни стъпки напред към формирането на единен пазар на електроенергия между България и Македония, Косово подписа протокола за границата си с Черна гора – имаме съвсем конкретни стъпки, които представляват важна част от един цялостен процес. Имаме и окуражаващи сигнали от страна на Гърция и Македония за възможно скорошно постигане на съгласие за името на Македония. Всичко това като новини от един ден уплътнява един много сериозен резултат от усилия и дава начало на един нов етап, в който от нашите собствени усилия ще зависи какво ще успеем да постигнем, коментира политическият анализатор.

Той коментира и темата със спорния пакет за мобилност и обвиненията на БСП към правителството, че е проспало една година да защити интересите на българските превозвачи. БСП вече не е достоверен говорител по теми, свързани с Европейския съюз – къде поради липсата на компетентност, къде поради поради базисната липса на причастност към европейския политически процес. Това стана много ясно и на срещата на партиите, обединени в Партията на европейските социалисти на 16-ти. Стана ясно, че БСП изглежда като партия, която е поела в посока, различна от посоката на европейските социалисти. Така че мнението на БСП в тази посока едва ли би трябвало да бъде взето предвид. След първото посещение на президента Макрон във Варна миналата година, още тогава българското правителство включи в разговорите позицията на българските превозвачи. През целия този период от време по темата бяха водени тежки преговори, включително на 16 и 17 май в София. Силната позиция в това отношение е България да стои в рамките на европейския процес – когато ние регулираме някакви общи неща помежду си, важна е целта, която искаме да постигнем. Президентът Макрон заяви, че целта е за равен труд да се получава еднакво възнаграждение, да бъдат гарантирани правата и интересите на трудещите се и на собствениците. Това означава, че ако спазим европейския начин на водене на преговори, ние можем да постигнем напредък по отмяна на конкретни разпоредби в това предложение, които наистина са трудно изпълними, а част от тях са и невъзможни за изпълнение и за контрол, и по този начин да удовлетворим интересите на българските превозвачи. Това изисква допълнителни усилия, но и вчера в речта си президентът Макрон заяви, че очаква, че до септември ще има напредък и в тази посока, заяви Гълъбов.

Според него Българското председателство на Съвета на Европейския съвет е успешно. Трябва обаче да бъдат положени усилия за развитието на въпросите, които България постави, добави политологът.

Във вътрешнополитически план не очаквам да възникне ситуация, която да доведе до политическа криза и свикване на предсрочни парламентарни избори. Като цяло, председателството изигра много съществена стабилизираща роля за управлението и във вътрешнополитически план, каза още Антоний Гълъбов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
14249 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини