Внесоха законопроекта за апарт хотелите

  • 18 май 2018 13:05

  • 2667
  • 0
Внесоха законопроекта за апарт хотелите
© Булфото

Депутатът от НФСБ Борис Ячев входира в деловодството на Народното събрание днес промените в Закона за местните данъци и такси, отнасящи се до т.н апарт хотели. Законопроектът е подписан от 8-те народни представители на Националния фронт за спасение на България.

Промените бяха анонсирани от вицепремиера Валери Симеонов по време на срещите му с парламентарните групи на ГЕРБ, БСП и „Воля“, след като бяха изготвени от експертна група под ръководството на вицепремиера в тясно сътрудничество с депутатите на НФСБ. По време на разговорите Валери Симеонов подчерта, че това са промени, които ще внесат повече държавност при регулацията на апарт хотелите и ще донесат повече приходи в бюджета.

„Имаме уверението, че промените ще бъдат разгледани и подкрепени и от останалите парламентарни групи, и от останалите колеги от нашата парламентарна група. По време на предварителните разговори стана ясно, че всички желаят повече приходи в бюджета и по-справедлива конкуренция в областта на туристическия бизнес“, заяви Борис Ячев.

Промените се правят, защото е налице неравнопоставеност между собствениците на курортни имоти, декларирани като обекти за настаняване, и респективно облагани с патентен данък, и собствениците на обектите за настаняване, за които не се плаща данък с мотива, че там се настаняват хора безвъзмездно, без да се плаща наем, се казва в мотивите на вносителите.

Независимо, че не се плаща наем за н. апарт хотели – те имат качеството на обекти, които ползват курортните ресурси в курортните общини. Поддържането на тези курортни ресурси е задължение на общината.

Това поддържане е свързано с по-големи разходи на публичната власт, ползата от която е не само за туристите, но и за собствениците на обектите за настаняване, за които не се плаща наем, посочват още вносителите на законопроекта. Те предлагат данъчно облагане и на тези обекти, като уточняват, че тук не влизат обектите, които са основно жилище за собственика.

Промените се правят и с оглед на синхронизирането на нашето законодателство с европейското, в изпълнение на изискванията на регламент 692 от 2011 г. на ЕС.

„Считаме, че с този законопроект сме постигнали баланса от една страна да има повече справедлива конкуренция в туристическият бизнес, и от друга – синхронизиране на националното с европейското законодателство. Не на последно място – това означава повече приходи в бюджета“, посочи Борис Ячев.

Очакваният финансов ефект в национален мащаб от въвеждането на данъка върху жилищните имоти - обекти за настаняване в курортите, за които не се плаща наем, се изразява в допълнителен годишен приход на курортните общини в размер на около 200 млн.лв.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
2667 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини