Цветанов запозна Зилберхорн с усилията на България за увеличение на бюджета за отбрана

  • 18 май 2018 10:58

  • 1094
  • 1
Цветанов запозна Зилберхорн с усилията на България за увеличение на бюджета за отбрана
© ПП ГЕРБ

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа проведе работен разговор с Томас Зилберхорн - държавен секретар на Министерство на отбраната на Германия. Двамата разговаряха в рамките на международния форум по сигурност „ГЛОБСЕК“ в Братислава.

Цветанов запозна Зилберхорн с усилията на българското правителство за изпълнението на ангажимента за бюджета за отбрана, който трябва да достигне 2% от БВП.

Томас Зилберхорн приветства усилията на България в тази посока и подчерта, че геостратегическата ситуация в момента е накарала страните-членки на ЕС да осъзнаят важността от поддържането на адекватни отбранителни способности. По думите му в ЕС вече се наблюдава тенденцията на увеличаване на бюджетите за отбрана, които в последните десетилетия по-скоро бяха намалявани за сметка на инвестиции други сектори.

Зилберхорн бе ключов говорител в панела за бъдещето на Общата европейска отбрана. По време на дискусията говорителите се обединиха около мнението, че усилията в сектор отбрана в рамките на ЕС не противоречи или съперничи с НАТО, а само ще подсили Алианса.

„Събуждането на ЕС относно нуждата от по-силни отбранителни способности е ключово за повече солидарност в споделянето на отговорностите в рамките на НАТО“, подчерта по време на панела Арно Данжан - зам.-председател на Делегацията на Европейския парламент за връзки с Парламентарната асамблея на НАТО.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1094 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини