Косовска медия разкри новото име на Македония

  • 18 май 2018 09:44

  • 9565
  • 6
Косовска медия разкри новото име на Македония
© gettyimages (архив)

Илинденска република Македония. Това ще е името на бившата югославска република, предаде медията от Прищина Клан Косово.

Според източници на телевизията названието на югозападната ни съседка е било договорено от премиерите на Гърция и Македония – Алексис Ципрас и Зоран Заев на Срещата на върха между държавници от Европейския съюз и Западните Балкани в София. Сръбското радио Б92 допълва, че информацията не е официална и не е потвърдена от дипломатически източници.

Заев и Ципрас вчера в българската столица заявиха, че Атина и Скопие са постигнали напредък в разрешаването на повече от 20-годишния спор около името на балканската държава. Двамата министър-председатели обаче не разкриха подробности. По-късно премиерът в Атина заяви, че за постигането на окончателно споразумение трябва да се положат още много усилия.

Гърция и Македония започнаха в началото на 2018 г. инициативи за решаването на спора за името на балканската страна, започнал с отделянето на републиката от Белград през 1991 г. Атина не признава името на северозападната си съседка, защото в Гърция има провинция Македония. Заради блокадата държавата със столица Скопие фигурира в международни организации като Бивша югославска република Македония (БЮРМ).

Последвайте канала на

Валери Зайцев
9565 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини