Спортът предотвратява развитието на деменция само преди диагностирането й

  • 18 май 2018 08:39

  • 1332
  • 0
Спортът предотвратява развитието на деменция само преди диагностирането й
© Pixabay

Известно е, че физическите упражнения намаляват риска от деменция, но учени изясниха, че след като заболяването е диагностицирано, спортуването не забавя развитието му, предаде Франс прес.

По-голямата активност не забавя намаляването на когнитивните способности, заключиха авторите на изследването. То обхванало 494-ма пациенти, засегнати от лека до умерена форма на деменция, като 329 от тях трябвало да извършват физически упражнения. Участниците били на средна възраст 77 години. Част от тях участвали в два сеанса групови физически упражнения седмично с времетраене един час и един час и половина, като освен това извършвали физически упражнения с времетраене един час седмично у дома, докато останалите не били физически активни. Прегледи 6 месеца и една година по-късно показали, че у участниците, които спортували, и у онези, които не извършвали физически упражения, развитието на заболяването било приблизително едно и също.

"Предишни малки проучвания наведоха на мисълта, че физическите упражнения могат да предотвратят или да обърнат в обратна посока намаляването на когнитивните способности у засегнатите от болестта на Алцхаймер, но настоящото широкомащабно изследване дава категоричен отговор за ролята на спортуването, в случай че лека до умерена форма на заболяването е била диагностицирана", заяви психотерапевтът Брендън Стъбс от Кралския колеж в Лондон.

Резултатите от изследването са публикувани в "Бритиш медикъл джърнъл".

Последвайте канала на

БТА
1332 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини