Конференция на Организацията за ислямско сътрудничество ще се проведе в Истанбул заради Израел

  • 18 май 2018 07:27

  • 1808
  • 1
Конференция на Организацията за ислямско сътрудничество ще се проведе в Истанбул заради Израел
© Getty Images/Guliver

В конгресния център "Лютфи Кърдар" в Истанбул днес ще се проведе извънредна конференция на Организацията за ислямско сътрудничество във връзка с насилията на израелски войници срещу палестинците в ивицата Газа, които започнаха в понеделник.

Във форума ще участват президенти, премиери, министри, дипломати от общо 40 страни, както и генералният секретар на ОИС.

Форумът ще заседава по инициатива на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който призова ислямския свят да осъди Израел.

"Черният понеделник", както бе наречено нападението на израелските войници срещу палестинци, протестиращи против откриването на американското посолство в Йерусалим, при което бяха убити най-малко 61 души в ивицата Газа предизвика буря от негодувание, масова печал и гняв в Турция. От понеделник насам в много градове на страната се провеждат протестни митинги, осъждащи Израел, в които участват хиляди хора, изразява се солидарност с народа на Палестина.Опозицията застана на страната на правителството и го призова да скъса дипломатическите отношения с Израел. Ранени палестинци бяха докарани за лечение в Турция.

Ердоган ще ръководи заседанието на ОИС, изказвания се предвижда да направят генералният секретар на ОИС, кралят на Йордания и палестинският премиер.

В края на форума ще се състои пресконференция,която ще бъде излъчвана директно от турските телевизии.

От правителствената пресслужба съобщиха,че журналисти от десетки страни, от световните медии са се акредитирали за отразяване на форума.

Преди форума ще се състои протестен митинг под наслова "Проклет да е Израел, подкрепа за Ерусалим" на площада "Йени капъ" в Истанбул, който побира около 1 млн. души.

Протестен митинг ще се състои днес и в град Диарбекир.

Във връзка с проявите в Истанбул са засилени мерките за сигурност. От Дирекцията по сигурността съобщиха, че десетки булеварди и улици ще бъдат отцепени за движение на МПС, тунелът Мармарай, свързващ Европа и Азия, ще бъде затворен в двете посоки, ограничено ще е движението и около централния площад "Таксим".

Последвайте канала на

БТА
1808 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини