Насилствено стерилизирани японци съдят правителството (видео)

  • 18 май 2018 07:17

  • 5068
  • 0
Насилствено стерилизирани японци съдят правителството (видео)
© YouTube

Трима японци, стерилизирани насилствено в съответствие с правителствена политика преди десетилетия, заведоха дела за извинение и обезщетение, предаде Асошиейтед прес.

Двамата мъже и жената на възраст над 70 г., са сред най-малко 16 500-те души, стерилизирани без тяхно съгласие по силата на закона от 1948 г. за защита на евгениката, който действаше до 1996 г.

Законът, целящ "предотвратяването на нискокачествени наследници", позволяваше на лекарите да стерилизират хора с увреждания.

Тримата ищци искат общо 80 милиона йени (730 000 долара) обезщетение. Те са завели исковете си днес в Токио и в градовете Сендай и Сапоро в Северна Япония.

Един от тях - 76-годишният Кикуо Коджима от Сапоро каза, че е решил да разкрие на хората тази политика. Той иска 11 милиона йени обезщетение за вреди, изразяващи се в загубата на способността му да има деца и в психологическо страдание във връзка с това.

"Същата грешка никога не бива да бъде повтаряна", каза той пред репортери извън сградата на съда. "Искам правителството да признае отговорността си".

Той каза още, че се надява другите пострадали да се присъединят към акцията по настояване за официално извинение и обезщетение от правителството.

Коджима е насилствено стерилизиран през 1960 г., след като бил лекуван от психично заболяване, когато бил на 19. Нямал избор и в болницата, където била извършена операцията, му казали, че "ще бъде катастрофа, ако човек като теб има деца", съобщава телевизията Ен Ейч Кей.

Четвърти човек, жена на над 60-годишна възраст, заведе подобно дело по-рано тази година.

Правителството заяви, че стерилизациите са били законни. Скорошните усилия на правозащитни организации и адвокати обаче разкриха доказателства, включително и медицински документи на пострадалите, подтикнали здравното министерство за първи път да извърши разследване.

Група депутати в момента инициира възможни мерки за обезщетение.

Последвайте канала на

БТА
5068 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини