Ватикана: Светът не е научил уроците на световната финансова криза

  • 17 май 2018 18:20

  • 2788
  • 0
Ватикана: Светът не е научил уроците на световната финансова криза
© Pixabay

Десет години след началото на световната финансова криза, светът пропусна възможността да построи по-справедлив икономически ред, заявиха от Ватикана, цитирани от ДПА.

В новия си доктринален документ от днес, посветен на икономически и финансови въпроси, Римокатолическата църква посочва, че имаше "възможност за разработване на нова икономика, която да обръща повече внимание на етичните принципи, и на нова регулация на финансовите дейности, която да неутрализира хищническите и спекулативните измерения".

Вместо това светът изглежда се е завърнал към "висините на късогледия егоизъм", който пренебрегва "грижата не само да се създава, но и да се разпространява богатството и да се елиминира толкова явното днес неравенство".

Призовавайки към по-строга финансова регулация, документът описва финансовата индустрия като "място, където егоизмът и злоупотребата с власт имат потенциала да навредят на общността изключително много".

Папа Франциск от дълго време е отявлен критик на необуздания капитализъм, което даде повод на някои от крайнодесните му опоненти, особено в САЩ, да го определят като "комунист". В днешния документ признава, че "никаква икономическа дейност не може да просъществува в дългосрочен план, ако свободната инициатива не може да се развива". Църквата обаче добавя, че "е видно също, че пазарите, мощният двигател на икономиката, не са способни да се самоуправляват".

Ватикана определя офшорните зони за избягване на данъци и финансовите инструменти като деривативите като дълбоко неморални и несправедливи, наричайки ги "бомби с часовников механизъм", които ще наранят най-много бедните по света.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2788 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини