15% от бюджета на НЗОК трябва да се отделят за специализирана извънболнична помощ

  • 17 май 2018 15:03

  • 1715
  • 0
15% от бюджета на НЗОК трябва да се отделят за специализирана извънболнична помощ
©

Петнайсет на сто от бюджета на НЗОК трябва да се отделят за специализирана извънболнична медицинска помощ /СИМП/, а не както е сега - 6 на сто. Това каза Галинка Павлова, заместник-председател на Българския лекарски съюз /БЛС/ по време на дискусия, посветена на състоянието и перспективите пред СИМП.

"Проблемите на различните нива в системата не свършват, а се задълбочават", добави тя.

"Пречките за развитие в СИМП са нормативната база и подцененото финансиране. Резултатите от това са застаряване на специалистите, едва една трета от тях работят на пълно работно време, диспропорции на регионално ниво, 80 на сто от диагностично-консултативните центрове /ДКЦ/ имат неразплатени задължения, като голяма част от тях са към НАП", посочи още Павлова, цитирана от БТА.

"В СИМП преобладават работещи на възраст 55-65 години, в общинските ДКЦ има недостиг на невролози, кардиолози, офталмолози. Работещите в сектора са най-точните корективи на това, което може да се подобри", каза Даниела Дариткова, председател на парламентарната комисия по здравеопазване. По думите й големият проблем на реформата е разкъсването на отделните нива в обслужването на пациентите.

В декларация, подписана от участниците в дискусията, са записани краткосрочни и дългосрочни мерки за подобряване на системата - въвеждане на електронно здравеопазване, реално остойностяване на труда, минимум 6.9 на сто за здравеопазване от БВП, пълен размер на здравните вноски, плащани от държавата, потребителската такса да се обвърже с минималната работна заплата, надграждане на модела за здравно осигуряване чрез въвеждане на индивидуални здравноосигурителни партиди.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1715 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини