Румен Радев: Хората от различни религии могат да живеят в мир и разбирателство на Балканите

  • 16 май 2018 21:51

  • 3737
  • 9
Румен Радев: Хората от различни религии могат да живеят в мир и разбирателство на Балканите
© Булфото

Вечерята ифтар е символ на непреходната култура на толерантност, която е дълбоко заложена в душевността на нашия народ. Приемам я и за символ на волята на държавата ни да работи за повече разбирателство, взаимно уважение и политика на протегнатата ръка“. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на традиционната вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Домакинството на държавния глава на вечерята ифтар е израз на уважение към религиозния празник и традициите на българските граждани с мюсюлманско вероизповедание. Специален гост на тържественото събитие беше председателстващият Председателството на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович.

„Знам, че както в София, така и в прекрасния център на Сараево един до друг се извисяват католически, мюсюлмански, източноправославен и еврейски религиозни храмове и музеи. Това е ясно доказателство, че хората от различни религии могат да живеят в мир и разбирателство на Балканите“, подчерта в обръщението си държаният глава, според когото присъствието на Бакир Изетбегович на вечерята ифтар доказва, че лидерите на Балканите осъзнават дълбоко своята отговорност пред всички граждани в нашия регион.

"Всички ние осъзнаваме нашата отговорност, която имаме пред бъдещите поколения – да им завещаем ценностите и добродетелите, които нашите деди са предали на нас, домовете ни да бъдат отворени за нуждаещите се, сърцата ни към страдащите, а в молитвите и чрез делата си да търсим мир за света, в който живеем", каза още Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

В словото си президентът се обърна към ръководителите на вероизповеданията в България като изрази надежда, че те отговорно ще изпълняват своите задължения, за да не допускат чужди на традицията на българските граждани норми да намират почва у нас. „Вярвам, че единствено с обединени усилия можем да посрещнем предизвикателствата на съвременния свят и да не позволим омразата и ненавистта да вземат превес“, заяви още президентът Радев.

Държавният глава се обърна и към всички присъстващи като ги призова „да продължаваме да споделяме и празниците, и делниците и да градим утрешния ден на децата ни в общия ни дом – България“. „На фона на насилието в световен мащаб, ние в България живеем заедно и аз съм убеден, че ако хората по света знаят за толерантността в България, то те биха се поучили от нас“, посочи от своя страна главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи.

Той посочи, че Рамазан е благодат, която сближава хората и така те стават по-добри и по-силни. „Ние водачите на религиозните общности се стремим да бъдем в крак със съвременните европейски ценности и въпреки всички предизвикателства ще продължим да вървим по пътя на разбирателството и взаимното уважение“, каза още той.

На тържествената вечеря ифтар присъстваха главният секретар на Св. Синод Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, представители на традиционните вероизповедания в България, представители на парламентарно представените политически партии, дейци на културата и изкуството, дипломатически представители, общественици.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3737 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини