България за пръв път ще е домакин на Световен конгрес по ехокардиография

  • 16 май 2018 07:14

  • 840
  • 0
България за пръв път ще е домакин на Световен конгрес по ехокардиография
© Pixabay

България ще бъде домакин за първи път на 24-ия Световен конгрес по ехокардиография, което е едно от най-големите и значими събития в областта на неинвазивната диагностика в кардиологията, съобщи за БТА доц. д-р Красимира Христова, председател на Фондацията по неинвазивна образна диагностика в кардиологията и на Работната група по неинвазивна образна диагностика.

Форумът ще се проведе от 17 до 20 май в курорта "Албена". В своята 35-годишна история, това е петото издание на форума на територията на страна в Европа. Организатори на конгреса са International Society of Cardiovascular Ultrasound /ISCU/, Фондация по неинвазивна образна диагностика в кардиологията и Работна група по неинвазивна образна диагнoстика в кардиологията.

В рамките на четиридневния конгрес ще гостуват над 90 лектори от САЩ, Великобритания, Мексико, Южна Корея, Франция, Индия, Австрия, Италия, Белгия и други. България също ще се представи с над 20 водещи имена от кардиологията. Очаква се мероприятието да посетят над 600 български и чуждестранни гости, съобщи още доц. Христова.

Според специалиста смъртността от мозъчен инсулт в България продължава да е значително по-висока в сравнение със смъртността в Европа. През 2015 г. в Германия от исхемичен инсулт са починали 38 на 100 000 души, а в България - близо 154 на 100 000 души, т.е. смъртността у нас е била близо четири пъти по-висока.

Един основен проблем в нашата здравна система е недостатъчното сътрудничество между организациите за осигуряване на оптимална грижа за пациентите, смята доц. Христова.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
840 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини