Зам.-председател на Лекарския съюз: Фалит на общински болници няма да има

  • 15 май 2018 15:58

  • 1137
  • 0
Зам.-председател на Лекарския съюз: Фалит на общински болници няма да има
© Getty Images/Guliver

Фалит на общински болници в страната няма да има, нито някой по административен път може да каже, че трябва да се закриват лечебни заведения, каза днес във Варна зам.-председателят на БЛС проф. Огнян Хаджийски, който е сред участниците в 28-а асамблея на Интернационалната медицинска асамблея "България" /ИМАБ/.

Има лечебници, които изпитват сериозни трудности, но продължават да работят, макар и с големи усилия от страната на медицинските специалисти, допълни проф. Хаджийски. Той посочи, че не е изключено да се стигне до закриване на отделения, но не защото някой издава такава заповед, а защото персоналът заминава и структурите вече не покриват здравните стандарти. Въпреки тези проблеми основните клиники ще продължат да работят и то не само като оказват спешна помощ, а и като помагат на пациенти със социално значимите заболявания, защото повечето от тях нямат възможност да пътуват, допълни Хаджийски.

В 28-а асамблея на ИМАБ участват повече от 300 специалисти от цялата страна и чужбина, допълни президентът на организацията проф. Красимир Методиев. Той уточни, че заседанията са в четири направления - медицина, дентална медицина, фармация и здравен мениджмънт. В рамките на форума ще се обърне специално внимание на проблемите в българското здравеопазване и начините за тяхното разрешаване.

Проф. Методиев допълни, че основен лектор на асамблеята на ИМАБ е проф. Весела Кристенсен, която от дълги години работи в Института по онкология и в университетската болница в Осло. През тази година българката е отличена с най-голямата кралска награда на Норвегия. Призът е за постиженията й в научните проучвания в областта на рака на гърдата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1137 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини