Документална изложба за Студената война се открива в Полския институт в София

  • 15 май 2018 07:23

  • 610
  • 0
Документална изложба за Студената война се открива в Полския институт в София
©

Документалната изложба "Студената война. Кратката история на един разделен свят" ще бъде открита днес от 18.00 ч. в Полския институт в София, съобщават от института, съорганизатор с посолството на Полша.

В откриването ще участват проф. Йежи Ейслер, директор на варшавския отдел на Института за национална памет, и авторите на изложбата Славомир Стемпен и Павел Сасанка.

Изложбата е покана за пътуване в недалечното минало, към реалиите на конфликт, който след края на Втората световна война почти половин век бе в центъра на следвоенната история, беляза живота на милиони хора и формира облика на съвременния свят.

Тоталният и многоизмерен характер на това противопоставяне остави следа в толкова различни сфери на живота, че всеки опит да бъде показано на едно място и време, в рамките на една изложба, сигурно би оставил усещане за непълнота. Затова авторите предлагат субективен поглед към историята на Студената война като многопосочен разказ, който включва събития, явления и различните им аспекти, главни герои (понякога малко познати или забравени), изиграли важна роля в този конфликт.

Решаваща роля за силното въздействие на разказа играят фотографиите. Сред известните снимки, превърнали се в икони на Студената война, намират място и фотоси, които предизвикват размисъл. За това допринася и формата на представяне - големи, приковаващи вниманието близки планове, придружени от кратък коментар, посочват организаторите.

Последвайте канала на

Нора Виткова
610 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини