Фейсбук спира временно около 200 приложения заради съмнение за злоупотреба с лични данни

  • 15 май 2018 07:07

  • 3054
  • 0
Фейсбук спира временно около 200 приложения заради съмнение за злоупотреба с лични данни
© Pixabay

Фейсбук спря около 200 приложения след обвиненията за злоупотреби с лична информация от консултантската компания "Кембридж Аналитика" (КА), предаде ДПА.

След като източник от КА заяви, че компанията неправомерно е използвала данните на милиони потребители на социалната мрежа за кампанията за Брекзит и предизборната кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп, през март директорът на Фейсбук Марк Зукърбърг обяви, че ще има разследване, както и проверка на външните приложения.

"Процесът на разследване е в пълен ход", заявиха от Фейсбук.

В обхвата на разследването са попаднали хиляди приложения, "а около 200 са временно спрени - в очакване на по-задълбочено разследване дали чрез тях не е злоупотребявано с данни", допълни компанията.

"Където открием доказателства, че едни или други приложения наистина са злоупотребявали с лична информация, ще ги забраним и ще уведомяваме хората. На хората ще бъде показвано дали те или техни приятели са инсталирали приложение, чрез което да е злоупотребявано с информация преди 2015 г. - точно както направихме в случая с КА."

Предполага се, че научен изследовател от сферата на психологията неправомерно е предавал информацията на КА.

Приложението събирало данни не само от стотици хиляди потребители на Фейсбук, които отговаряли на анкетни въпроси, но и информация за техните приятели, с което броят на засегнатите хора достига общо към 87 милиона души.

Последвайте канала на

БТА
3054 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини