Институтът за български език при БАН ще представи речниците и научната си продукция

  • 14 май 2018 07:10

  • 2947
  • 0
Институтът за български език при БАН ще представи речниците и научната си продукция
© БАН (архив)

Институтът за български език "Професор Любомир Андрейчин" при БАН организира днес Ден на отворените врати, който ще се състои от 11.00 до 16.00 часа в сградата на института, на бул. "Шипченски проход" 52, блок 17. Това съобщи пресцентърът на БАН.

Интересуващите се ще могат да се запознаят с дейността и научната продукция на института, да наблюдават в реално време работата на езиковите консултанти от Службата за езикови справки, да научат интересни факти за българската лексика, фразеология и терминология, за произхода на думите, за диалектното разнообразие и историческото развитие на нашия език, за най-новите тенденции при избора на лични имена и при именуването на градски обекти, за връзката на езикознанието с технологиите и за мястото на технологиите в езикознанието.

Ще бъдат представени разработените в института електронни ресурси за българския език - речници, корпуси, лексикални бази от данни, интерактивна карта на българските диалекти и лингвистични атласи. В подготвените от младите учени занимателни игри посетителите ще имат възможността да проверят познанията си по български правопис, граматика, лексика и етимология и да спечелят награда от кампанията "Написаното остава. Пиши правилно!" на Института за български език. Предвидени са и други изненади.

На 15 май в рамките на кампанията "БАН представя своите институти" в Големия салон на БАН учените от Института за български език ще запознаят обществеността със своите най-нови постижения. От 11.00 до 12.00 часа ще бъдат представени електронни ресурси, разработени в института, и достъпните за използване в интернет - "Старобългарски речник" и "Български етимологичен речник", публикувани на страниците на Електронната библиотека на института, многотомният "Речник на българския език" и Картата на българските диалекти.

За първи път ще бъде представен онлайн справочникът на Службата за езикови справки и консултации. Присъстващите ще бъдат запознати и с организираната от няколко години кампания "Написаното остава. Пиши правилно!" на Института за български език.

На 15 май от 11.00 часа във фоайето на БАН ще бъде открита изложбата "Българските азбуки", която представя глаголицата и кирилицата /стара и съвременна/ - постижения на българското културно наследство. Изложбата ще може да се види от 15 до 19 май.

В 13.00 часа ще се започне и годишната конференция "Научни постижения на Института за български език" за 76-годишнината от неговото основаване, в която ще участват учени от България и Норвегия.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2947 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини