Провериха сигнал за измряла риба в района на яз. "Цанков камък"

  • 11 май 2018 16:57

  • 1287
  • 0
Провериха сигнал за измряла риба в района на яз. "Цанков камък"
© pixabay.com

Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" провери сигнал за измряла риба в района на яз. "Цанков камък", съобщиха от БДИБР. Документната проверка е установила, че НЕК не е спазила режимния график за април за използване на водите на комплексните и значими язовири, утвърден от министъра на околната среда и водите.

Компанията е надвишила разрешените водни количества за производство на електроенергия с 1 122 720 м3 за ВЕЦ "Цанков камък". При проверката е констатирано, че нивото на язовира е понижено с 6.5 метра за периода от 1 април до 11 май, която се сочи като вероятно причина за измиране на рибите. За неспазване на режимния график на яз. "Цанков камък" ще стартира административно-наказателно производство, уточняват от БДИБР.

Проверката, която е след сигнал от председателя на Ловно-рибарско дружество- Девин, е извършена от експерти на БДИБР съвместно с представители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), Предприятие "Язовири и каскади", Предприятие "Водноелектрически централи" към "НЕК" ЕАД и Регионалната лаборатория - Смолян към ИАОС. Около 40 мъртви риби от вида сребърна каракуда са открити от инспектиращите в неравен сух участък покрай десния бряг в опашката на яз. "Цанков камък". Видимо замърсяване или замътване в опашката на язовира не е установено.

При проверката са взети проби от язовирните води от мястото, където е намерена измрялата риба. Те са анализирани на място по показателите рН, температура, електропроводимост, разтворен и наситен кислород, като полевите резултати са в норма, допълват от дирекцията. Допълнително водните проби ще се изследват по азотни и фосфорни показатели (амониев, нитритен, нитратен и общ азот, фосфати и общ фосфор като фосфор), БПК (биохимично потребен кислород) и ХПК (химично потребен кислород).

Последвайте канала на

Нора Виткова
1287 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини