Илияна Йотова: Познаването на българския език трябва да е задължителен критерий за придобиване на бъ

  • 11 май 2018 14:10

  • 1872
  • 3
Илияна Йотова: Познаването на българския език трябва да е задължителен критерий за придобиване на бъ
© Булфото (архив)

Вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , смята, че познаването на българския език трябва да стане задължителен критерий за придобиване на българско гражданство.

Трябва да има ясни и точни критерии, за да няма съмнения, че се издават български паспорти на хора, които нямат нищо общо с нашата страна. Крайно време е един от задължителните, ако не и първи критерий да бъде познаването на българския език, заяви вицепрезидентът пред журналисти в Каварна.

Йотова допълни,че познаването на езика сега не е задължително условие и според нея това е абсолютно недопустимо.
Вицепрезидентът каза, че се надява парламентът да направи промени в Закона за българското гражданство, Закона за българите в чужбина и Закона за пребиваване на чужденците в България, които са "кърпени" през годините и в тях има текстове, които си противоречат.

Цялото това законодателство има нужда да бъде огледано изцяло не толкова за да се улесни процедурата по придобиване на българско гражданство, колкото тя да се направи по-прозрачна, поясни Йотова и добави, че предлага помощта на президентската институция, когато се подготвят тези промени.

По думите й след признаването на българското малцинство в Албания, което е безспорен успех за България, са зачестили и молбите на албански граждани за придобиване на българско гражданство.

Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , поздрави участниците в 15-ото издание на общобългарския фолклорен събор "С България в сърцето", който вдигна завеса днес в Каварна.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1872 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини