Белият дом дискретно прекъсна програма на НАСА за парниковите газове

  • 11 май 2018 13:08

  • 2358
  • 0
Белият дом дискретно прекъсна програма на НАСА за парниковите газове
© Getty Images/Guliver

Президентската администрация в Белия дом "дискретно уби" програма на НАСА за 10 милиона долара годишно, предназначена за наблюдение на емисиите въглероден двуокис и метан, предизвикващи климатичните промени на планетата, съобщава Франс прес.

Агенцията цитира публикация в научното списание "Сайънс". Програмата CMS /Carbon Monitoring System - Система за наблюдение на въглеродните емисии/ на американското космическо ведомство имаше за цел да идентифицира източниците на тези емисии и да изготви компютърни модели с висока резолюция на потоците им, предизвикващи парниковия ефект на планетата.

"Администрацията на президента Доналд Тръмп дискретно уби програмата CMS", пише изданието, като определи нейните действия като "поредното посегателство срещу науката за климата". Изтъква се, че НАСА е отказала да поясни каква е била причината за прекратяването на програмата, като се е прикрила зад формулировката "съкращаване на бюджетни средства".

Американският президент винаги е бил скептично настроен относно климатичните промени и още преди избирането му говореше за тях като за "измислица на Китай", припомня агенцията припомня. Той анулира и друга научна мисия за наблюдение на Земята - "Orbiting Carbon Observatory 3" /Орбитална въглеродна обсерватория 3/ и обяви оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата от 2015 година.

Последвайте канала на

БТА
2358 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини