Регистрираха най-високата вълна в Южното полукълбо

  • 11 май 2018 10:47

  • 2150
  • 2
Регистрираха най-високата вълна в Южното полукълбо
© Pixabay/Архив

Учени измериха най-високата вълна, регистрирана досега в Южното полукълбо - едно чудовище с размер на 8-етажна сграда, съобщава Франс прес.

Вълната с височина 23,8 метра е наблюдавана в Южния океан, известен със свирепите си бури, в близост до остров Кембъл, на около 700 километра южно от Нова Зеландия.

Океанографът Том Дюран заяви, че тази вълна, измерена по време на силна буря с помощта на буй, подобрява предишния рекорд за Южното полукълбо, регистриран през 2012 година - 22,03 метра.

"Доколкото знаем, сегашната е най-високата вълна, измерена някога в Южното полукълбо", изтъкна Дюран.

Той поясни, че Южният океан е нещо като "генератор", който поражда вълни, разпространяващи се след това из цялата планета.

"Сърфистите в Калифорния могат да очакват, че енергията, разпространена от тази буря, ще достигне до техните брегове след около седмица", предвижда океанографът. Той предполага, че споменатата буря, която се е разразила в Южния океан, след което се е насочила на изток, със сигурност е предизвикала вълни с височина над 25 метра. Но буйовете, които са били заложени през месец март, за да измерят екстремните метеорологични условия в Южния океан, не са били монтирани на точното място, за да ги регистират.

Най-високата вълна, измерена до ден днешен, е било цунами, породено от земетресение през 1958 година в Литуя бей, щата Аляска - 30,5 метра.

Последвайте канала на

БТА
2150 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини