Медия: Израелско-иранският сблъсък в Сирия няма да доведе до война засега

  • 11 май 2018 09:33

  • 1649
  • 2
Медия: Израелско-иранският сблъсък в Сирия няма да доведе до война засега
© gettyimages (архив)

Иран и Израел нямат причини да се стремят към война и е малко вероятно последните нападения да доведат до мащабен конфликт, но погрешна преценка може да доведе до подпалването му, пише британският в. "Гардиън".

С нарастването на броя на израелските удари в Сирия през последните четири години се засилват и страховете, че следващият удар може да стане повратен момент. Тези опасения достигнаха връхната си точка вчера, когато Израел съобщи, че е нанесъл удари по сили на Иран в Сирия, в отговор на иранско нападение. Този случай подкрепи мнението, че двете страни са на път към конфликт, но не отбеляза нов етап в опасното противопоставяне, пише британското издание. Засега Техеран смята, че трябва да понесе щетите, причинявани от израелските самолети. Иранските лидери инвестираха големи суми и живота на много хора, за да консолидират присъствието си в руините на Сирия. Евентуален мащабен ответен удар би поставил под заплаха постиженията им, които скоро може да променят баланса на силите в региона. В момента иранските сили присъстват в цяла Сирия и имат безпрецедентна възможност да установят физическо присъствие в съседство с Израел.

Иранската военна мощ бе събрана търпеливо чрез редовен въздушен мост от Техеран и сухопътен коридор през Западен Ирак и Източна Сирия. В продължение на дълги години иранският военен елит се придържаше към максимата да използва съюзниците си, за да води войни от разстояние. Но изкушението да постави Израел в обхвата на ракетите си с малък обсег промени уравнението. Някои от най-влиятелните ирански военни лидери желаят директен сблъсък с Еврейската държава - включително генерал-майор Касем Солеймани, чиито сили според израелски представители са изстреляли 20 ракети към Голанските възвишения, вероятно за отмъщение за израелски въздушен удар миналия месец.

Голанските възвишения отдавна са в центъра на конфликта между Сирия и Израел, които официално все още са в състояние на война, поради стратегическата си позиция в конфликтния регион, отбелязва френският в. "Монд", припомняйки, че платото граничи със Сирия, Израел, Ливан и Йордания. От окупацията си през 1967 г. районът е сцена на сирийско-израелски сблъсъци - а индиректно и на сблъсъци между Еврейската държава и Техеран, който е съюзник на Дамаск.

Досега Иран не беше отговарял на израелските удари в Сирия, отбелязва в. "Ню Йорк таймс", посочвайки, че според някои наблюдатели Техеран се чувства свободен да го направи след изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение. Но въпреки че нападение срещу Израел вече не може да застраши участието на Вашингтон в споразумението, Техеран има много за губене при евентуално разрастване на конфликта. Иранските лидери все още изглеждат решени да запазят ядреното споразумение, в което участват, освен САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Германия, Франция и ЕС.

Великобритания, Германия, Франция и Русия побързаха да призоват към спокойствие, показвайки притесненията на международната общност от евентуална ескалация, отбелязва американското издание. Белият дом осъди ракетния удар по Израел и заяви, че подкрепя правото на Израел на самоотбрана.

Иран се възползва от хаоса в Сирия, за да изгради значителна военна инфраструктура, обучавайки големи паравоенни организации с хиляди бойци и изпращайки военни съветници в сирийски бази. Тази седмица израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Техеран е изпратил в Сирия усъвършенствани оръжия. Израелското ръководство вече е предупреждавало Иран, че ще отговори на всички нападения и предупреди Дамаск, че иранските сили на сирийска територия излагат на риск правителството на Башар Асад.

"Израел не иска нова Хизбулла (шиитска милиция, подкрепяна от Техеран) в Сирия, не иска още един Ливан", заявява Андрю Тейблър, експерт по сирийските въпроси във Вашингтонския институт за близкоизточна политика. Израелците смятат, че могат да нанасят хирургически удари, без да провокират по-широк конфликт. Според тях Асад, работейки съвместно с руснаците, няма да посмее да отговори", твърди той.

Последвайте канала на

БТА
1649 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини