Пхенян мълчи за юнската среща на Ким Чен Ун и Доналд Тръмп в Сингапур

  • 11 май 2018 09:11

  • 2539
  • 3
Пхенян мълчи за юнската среща на Ким Чен Ун и Доналд Тръмп в Сингапур
© gettyimages (архив)

Севернокорейските държавни медии днес запазват мълчание за датата и мястото на историческата среща между лидера Ким Чен Ун и американския президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския въпреки вдигналия се шум извън страната, предаде южнокорейската осведомителна агенция Йонхап.

Тръмп съобщи новината, че дългоочакваните му разговори с Ким ще се състоят на 12 юни в Сингапур вчера в Twitter. "И двамата ще се опитаме да направим това много специален момент за световния мир!", написа той.

Посланието беше разпространено незабавно от медиите по света. Пхенян обаче не съобщи вестта, отклонявайки се от дипломатическата практика за обявяване на предстоящи двустранни срещи едновременно от участващите страни.

За Севера е типично да огласява важна информация за върховния си вожд. Йонхап отбелязва, че Сеул е знаел кога и къде ще се състои историческата среща поне седмица по-рано. Агенцията научила това от служител в канцеларията на южнокорейския президент. Според него първи узнал мястото и датата на срещата висшият съветник на южнокорейския президент Мун Дже Ин по сигурността - директорът на Службата за национална сигурност Чун Ею Йон.

"На Чун са казали, че срещата ще бъде в Сингапур около 12-13 юни, когато преди седмица той беше в САЩ за разговори с американския си колега Джон Болтън", посочи служителят, пожелал анонимност.

Последвайте канала на

БТА
2539 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини