70 млрд. лева държат в банките хората и фирмите у нас

  • 11 май 2018 08:24

  • 2160
  • 3
70 млрд. лева държат в банките хората и фирмите у нас
© БНТ

Хората държат в банките около 48 млрд. лева, а фирмите над 20 млрд. – общо около 70 млрд. лева. Ръстът на депозитите е около 6-7% на годишна база. Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на Асоциацията на банките Петър Андронов.

Тези депозити се трансформират в кредити. С тези пари се финансира кредитната активност на хората и на бизнеса. Има известно активизиране на управлението на парите. Хората вече оценяват факта, че през последните години заради ниските лихви техните спестявания в банките стоят почти същите. Средната годишна доходност е доста ниска – под 0,40%, заяви Андронов.

Той съобщи, че обемът на кредитния портфейл е около 54 млрд. лева.

Икономиката върви добре в момента, но би могла да върви и по-добре, ако имаме предвид развитието в някои съседни държави. Не смятам обаче, че това което правят хората с техните спестявания, е решаващо да тръгне икономиката нагоре. Голяма спирачка пред икономическия ръст е пазарът на труда. Всички сектори на икономиката изпитват недостиг на работна ръка. В банковия сектор има недостиг на хора, които се занимават със статистически модели и на айти специалисти, коментира председателят на Асоциацията на банките.

По думите му влизането в чакалнята на еврозоната има голямо политическо влияние върху външния свят. Това е един много сигурен знак накъде гледа България. Ако това се случи, ще помогне светът да ни приема като неразделна част от развитите държави. Ще ни помогне и да привлечем повече инвестиции за по-дълъг период от време, каза още Петър Андронов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2160 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини