Новият арменски премиер започна с уволненията

  • 10 май 2018 19:26

  • 1528
  • 3
Новият арменски премиер започна с уволненията
© gettyimages (архив)

Арменският президент Армен Саркисян подписа указ за освобождаване от длъжност на ръководителите на службата за сигурност и на националната полиция по предложение на новоизбрания премиер Никол Пашинян, съобщи БТА, цитирайки Ройтерс и ТАСС. 

Уволненията на полицейския шеф Владимир Гаспарян и директора на Службата за национална сигурност (СНС) Георги Кутоян последваха избора на Пашинян за министър-председател тази седмица. Пашинян съобщи във Фейсбук, че е поискал от президента да освободи двамата от заеманите длъжности. По закон полицията и СНС са подчинени на премиера. Гаспарян беше начело на полицията от 1 ноември 2011 г., а Кутоян оглавяваше службата за сигурност от 12 февруари 2016 г.

Също днес министърът на финансите Вардан Арамян съобщи във Фейсбук, цитиран от агенция РИА, че подава оставка преди сформирането на новия кабинет на Пашинян. Арамян беше финансов министър в предишното правителство начело с бившия президент Серж Саркисян, който беше принуден да подаде оставка на 23 април след масови протести.

След избирането на Пашинян за премиер на 8 май управляващата дотогава Републиканска партия заяви, че минава в опозиция и се отказва от всички правителствени постове. Пашинян подписа днес първия си указ и назначи Едуард Агаджанян за ръководител на администрацията на министър-председателя, съобщи пресслужбата на премиера.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1528 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини