МЗ гарантира непрекъснатостта на лекарствената терапия за пациентите с ХИВ

  • 08 май 2018 18:51

  • 2073
  • 0
МЗ гарантира непрекъснатостта на лекарствената терапия за пациентите с ХИВ
© pixabay.com (архив)

Във връзка с липсата на лекарствен продукт за лечение на ХИВ-позитивни пациенти в Отделението по придобита имунна недостатъчност (ОПИН) в Инфекциозна болница "Проф. Иван Киров", Министерството на здравеопазването /МЗ/ гарантира непрекъснатостта на лекарствената терапия за пациентите с ХИВ, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Още на 3 май от лечебното заведение са сигнализирали МЗ за недостиг на лекарствения продукт и със свое писмо са поискали отваряне на оперативния резерв на Глобалния фонд. От лечебното заведение посочват, че като аналог на Emtricitabine/Tenofovir disoproxil може да се изписва комбинация от два медикамента - Tenofovir disoproxil и Lamivudin, налични в резерва на министерството.

Смяната на терапевтичната схема е съгласно "Методическото указание за антиретровирусно лечение и мониторинг на възрастни лица с ХИВ инфекция", като същото е съобразено с "Европейското ръководство за лечение на възрастни, инфектирани с ХИВ". Здравното министерство и медицинските специалисти в тази област са категорични, че с приложението на лекарствата от резерва по никакъв начин не се компрометират лечението на пациентите и очакваният терапевтичен ефект.

Министерството пристъпва към сключване на договор за закупуване на Emtricitabine/Tenofovir disoproxil. По уверение на доставчика лекарственият продукт ще бъде наличен в болничната аптека в рамките на утрешния ден. Количествата по договора ще обезпечат потребността от медикамента до финализиране на обжалваната процедура, уверяват от министерството на здравеопазването.

До недостига на Emtricitabine/Tenofovir disoproxil се достигна след обжалване пред КЗК на процедура за доставка на лекарствени продукти за лечението на пациенти с ХИВ, туберкулоза, психични и поведенчески разстройства, уточняват от здравното министерство.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2073 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини