ЕК: Въпроси извън ядреното споразумение с Иран трябва да се решават отделно

  • 08 май 2018 14:31

  • 807
  • 1
ЕК: Въпроси извън ядреното споразумение с Иран трябва да се решават отделно
© GettyImages/Gulliver

Въпроси, които не са част от ядреното споразумение с Иран, трябва да се решават отделно. Това заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция в очакване на решението на президента на САЩ Доналд Тръмп за оттеглянето на Вашингтон от споразумението.
Говорителят не пожела да съобщи дали ЕС е готов с реакция в случай, че Тръмп обяви оттегляне
.

По неговите думи споразумението работи и това е установено при десетина проверки на представители на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Независимите международни наблюдатели получиха невиждан достъп до иранската ядрена програма и установиха, че споразумението се спазва стриктно, добави говорителят. Според нас споразумението трябва да бъде запазено, то работи имаме намерение да продължим да го прилагаме, допълни той.

Ако някоя държава има данни за обратното, трябва да ги подаде към МААЕ. Оценката, че споразумението действа, не се основава на доверие, а на проверки, добави говорителят.
ЕК заяви, че никой не е в състояние да изчисли възможните икономически последици за ЕС от оттеглянето на Вашингтон от споразумението и повишението на цените на петрола. Говорителят не пожела да съобщи дали ЕС би подкрепил номинация на Тръмп за Нобелова награда за мир в светлината на събитията около Иран и Северна Корея.

Последвайте канала на

Нора Виткова
807 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.05.08 | 22:11

1
Едно е ясно- на евреите от краварника им е нужна война и затова бутат психото да я направи. Иначе зелените хартийки в скоро време ще стават само за нужника.

Добави коментар

Водещи новини