Пет робота засенчиха служителите в швейцарска банка

  • 08 май 2018 10:11

  • 3782
  • 2
Пет робота засенчиха служителите в швейцарска банка
© Pixabay

Швейцарската банка "Санкт Галер Кантоналбанк" (SGKB) замени седмина служители с пет робота и ръководството е много доволно от резултатите, съобщи в. "Дейли мейл".

Роботите изпълняват същите задължения като хората, но могат да работят по двайсет часа дневно, седем дни в седмицата без почивка. Затова общо са по-ефективни.

Пилотният проект в банката е толкова успешен, че ще бъдат купени още роботи до края на месеца.

Тестът е направен миналата година, когато банката е придобила активите на "Варбург Банк". Двете институции имали различни информационни системи и роботите са използвани, за да прехвърлят данните за клиентите от файлове Офис Ексел. Те са го правили по същия начин, по който би го направил на ръка и човек. Роботите не са заменили щатни служители.

"Оценката на потенциала е в пълен ход - каза Феликс Бушор от управителния съвет на банката. - Проучваме дали си струва да ги използваме и в други сфери".

Някои служители са се притеснили за работните си места заради роботите.

Изследване на GFT Technologies миналата година установи, че новите технологии и изкуственият интелект могат да предизвикат революция във финансовия сектор. То обхвана 285 висококвалифицирани служители от банки в осем държави. 94 процента от тях казаха, че изкуственият интелект увеличава пряко добавената стойност.

Друг доклад от ноември миналата година показа, че са застрашени милиони работни места в различни сектори. Роботите най-лесно могат да отнемат работата на ангажираните в ресторантите за бързо хранене и операторите на машини. Най-безопасно е положението на градинарите, водопроводчиците и работещите с деца.

Последвайте канала на

БТА
3782 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.05.09 | 14:05

2
КАТО БОЙКОТИРАМЕ БАНКИ КОИТО ЗАМЕНЯТ ХОРАТА С РОБОТИ И ФАЛИРАТ ЩЕ СЕ ПОДОБРЯТ НЕЩАТА.
Добра идея

2018.05.08 | 17:57

1
Супер, поне ще спести Швейцарския шовинизъм, който проявяват някои слушители.

Добави коментар

Водещи новини