Президентът Радев се преклони пред българския мемориал в Ново село (снимки)

  • 06 май 2018 16:09

  • 3910
  • 7
Президентът Радев се преклони пред българския мемориал в Ново село (снимки)
© Президентство

Президентът Румен Радев посети военния мемориал в Ново село в Република Македония, където отдаде почит на загиналите български войници в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, съобщиха от президентството.

Това стана веднага след като приключи Гергьовденския парад на пл. “Княз Александър I”.

До македонското Ново село има българско военно гробище, в което са погребани 71 военнослужещи, загинали през Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Те са служили във Втора пехотна тракийска дивизия и Единадесета пехотна македонска дивизия.

„Наш синовен дълг е да пазим паметта на всички, които не се завърнаха от бойното поле. На тях дължим признание и преклонение“. Това заяви държавният глава Румен Радев, който участва в тържествена възпоменателна церемония на Българското военно гробище “Ново село” в Република Македония.

След като приветства участниците във военния парад по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия в София, президентът посети Военния мемориал в Ново село в Република Македония. Румен Радев поднесе венец в памет на загиналите български воини през Първата световна война.

“На това място са събрани костите на 71 български войници. Не само тук, но и още на стотици подобни места лежат синовете на България, които загинаха във войните за освобождение и национално обединение”, заяви държавният глава.

“Добрите традиции на съвременна Европа повеляват държавите, които дори са воювали една срещу друга, да почитат заедно своите мъртви, изпращайки послания за помирение и единство”, каза Румен Радев и отбеляза радостта си, че този цивилизован дух на единство и помирение намира все повече място и на Балканите.

“В продължение на десетилетия бяхме свидетели как паметници и гробове на български офицери и войници извън пределите на днешна България ставаха жертва на политически домогвания и бяха разрушавани, взривявани, изравнявани със земята, поругавани”, отбеляза президентът. По думите му днес времената са други благодарение на активните действия за сближаване и засилване на взаимодействието между двете държави и широкото одобрение на тези действия от страна на гражданите от двете страни на границата.

“Високо ценим заявената готовност от страна на Република Македония за възстановяване и опазване на българските войнишки и офицерски паметници и гробове”, заяви Румен Радев и потвърди отново готовността на българската страна да оказва всестранна материална и експертна подкрепа в този процес, в духа на споделяните от двете страни европейски ценности.



На церемонията на Военния мемориал се включиха официални лица, евродепутати, духовници, гвардейският представителен духов оркестър, духовият оркестър при НМУ „Любомир Пипков“, граждани и гости.

Заупокойна молитва за загиналите воини беше отслужена от Скопския архиепископ Стефан и Струмишкия митрополит Наум.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3910 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
bivsh atakist

2018.05.07 | 07:54

7
ПРЕДИ ИМАХМЕ МУТРИ В ДЪРЖАВАТА,СЕГА МУТРИТЕ СИ ИМАТ ДЪРЖАВА.БОКОЛАНДИЯ
гост

2018.05.07 | 07:54

6
на парада тая ш у ш у м и г а уж президент се показа като МУТРА срам за БГ армиата когато поздравяваше воиската покраи него се разхождаше неговата охрана като БАШБОЗУК .г-н радев от армията ли ви е страх толкова .срам за Булгария от такова същество
Умник Гюро

2018.05.07 | 07:53

5
Кремълските господари на Фатмака Радев, измислиха изкуствената държава Македония, за да я отцепят от Велика България.

2018.05.07 | 07:35

4
Колегата му от Македония - изобщо не го отрази. Сам си беше на гробището...Това няма как да се случи - ако беше ББ.... Замисли се другарю Радев....
байуй

2018.05.06 | 20:35

3
Рада се е пуснала на плескавици у македонско ми се чини . . .
Мурад Джонсън

2018.05.06 | 20:35

2
Акъде е траверсата с роклите? Нещо не се явява напоследък барабар с фърчилото. Да не са я върнали на село?
CNN Intr -Fake News

2018.05.06 | 19:51

1
All World Watch Us

Добави коментар

Водещи новини