Министър Ананиев представи новия модел на финансиране на Спешната помощ (видео)

  • 03 май 2018 15:34

  • 4401
  • 2
Министър Ананиев представи новия модел на финансиране на Спешната помощ (видео)
©

Голяма част от проблема със Спешна помощ ще се реши още тази година. Категорично казвам, че тази година сумата няма да е по-малка от миналогодишната. Предлагаме нов модел на финансиране на Спешната помощ на база преминали пациенти. Това каза министърът на здравеопазването Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през по време на Здравната комисия в парламента, предаде репортер на Novini.bg.

„Продължава ритмичното финансиране на лечебните заведения. Няма проблем за нормалното финансиране на лечебните заведения с новия стандарт за финансиране“.

„Досега средствата от бюджета за спешната помощ отиваха основно за заплати на персонала. За нас беше важно да намерим онези критерии на заплащане на база положения труд. По-добре е сумата да е по-голяма, но на база брой преминали пациенти, за да се избегне дублиране“, обясни министър Ананиев.

„Приехме една средна стойност от 25 лева за заплащане на труда за преминал болен. Нека да направим анализ на база 3-месечен период и след това ще се прецени как да продължим. Тази информация се събира, за да може от 2019 г. да направим диференцирано финансиране на положения труд в Спешна помощ. Така ще създадем някаква нормална логика. Няма да спестяваме пари от Спешна помощ“, категоричен бе Ананиев.

„Ще сключим договори с всички спешни центрове, които сме финансирали миналата година. Няма да има Центрове за спешна медицинска помощ, които да не сключат договор с министъра на здравеопазване. По отношение на апаратурата, свързана с медицинския стандарт, и този проблем ще бъде решен с големия проект за спешната помощ. Той е започнат и е в процедура“, увери министърът на здравеопазването.

„С МОН постигнахме съгласие да разработим проект за NAT – технологии за диагностика на дарената кръв“, каза министър Ананиев по време на Здравната комисия в парламента.

„За 2018 г. един от основните приоритети на бюджета и на държавата като цяло беше развитието на науката и научните изследвания в страната. Нашият екип влезе в разговори с МОН и поискахме да се включим като бенефициенти на тяхната оперативна програма. С тях постигнахме съгласие да разработим отделен проект за въвеждане на NAT- технологиите в Националния център за трансфузионна хематология“, каза министърът.

По думите му тази научна програма за методология за въвеждане на тази технология за диагностика на дарената кръв в трансфузионната система на България. „Понеже ресурсът, който може да ни се предостави в рамките на тази година не е толкова голям, ние разработихме една програма, която ще я предоставим на министър Вълчев, в която защитаваме първо необходимостта от изграждане на NAT диагностиката и като първа крачка и то много важна да изградим такива центрове в Националния център по трансфузионна технология и в държавното предприятие „Бул био“, допълни Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през.

Той поясни, че целта на стандарта за държавните болници не е да спестява средства, а да повишава ефективността на средствата. „Когато се прави анализ на текущите просрочия за тази година спрямо предходните се приспадат всички просрочени плащания, несвързани с решение на ръководството на самата болница. Увеличението на минималната заплата не зависи от тях. Този преразход ще го свалим. Увеличението на регулираните от държавата цени, ще го свалим. Излиза някакъв друг еднократен разход, ще го свалим. Ние ще правим съпоставка между равнопоставени при равни условия определени просрочия. Ако има и при това положение завишаване на просрочията, значи нещо куца в цялото управление и мениджмънт на болницата“, допълни министърът.


Последвайте канала на

Мая Йорданова
4401 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гражданин

2018.05.03 | 19:26

2
Червеният му нос издава колко е некомпетентен и прост..
Един

2018.05.03 | 18:56

1
Значи да разбираме ,че спешната помощ по места ще поеме всички тарикати ,които нямат здр осигуровки и ние останалите дето издържаме тази държава ,ще им даваме и по 25 лв за всеки преглед ,когато и където поискат !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини