Фалшиви новини и медии си пробиват път в Белгия

  • 03 май 2018 10:11

  • 990
  • 0
Фалшиви новини и медии си пробиват път в Белгия
© gettyimages (архив)

Читателите на сайта на най-голямата френскоезична телевизия в Белгия ЕрТеЕл съобщиха, че са били подведени от фалшива новина. Съобщение със заглавие "Лъжи в парламента: Ян Ямбон подаде оставка" се е появило в сайт, чийто адрес наподобява домейна на телевизията.

Ян Ямбон (на снимката) е вътрешният министър на Белгия и съобщението за неговата оставка е лъжа. Истинският адрес на телевизията е rtl.be/info, докато фалшивият е rtl-info.be. Това е първият подобен случай в страната, за който се съобщава. Засега единственото действие, предприето от телевизията, е да предупреди читателите си и да призове собствениците на фалшивия адрес да прекратят злоупотребата.

Белгия зае седмо място в най-новата световна класация на организацията "Репортери без граници" за свобода на медиите. Заради забележителното си представяне в тази област медиите в страната се ползват с голямо доверие.

В дадения случай се пояснява, че министър Ямбон не е бил уличен в лъжа пред парламента, затова твърденията за оттеглянето му от правителството са изцяло неоснователни. Допълва се, че фалшивият сайт е злоупотребил с подвеждащия си адрес, с твърденията си, както и с използването на графиката на истинския сайт на телевизията, за да не остане съмнение в читателите, че са попаднали на погрешното

Последвайте канала на

БТА
990 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини