Родители обявиха "код черно" в защита на българските деца (видео+снимки)

  • 01 май 2018 16:15

  • 13532
  • 3
Родители обявиха "код черно" в защита на българските деца (видео+снимки)
© Булфото

Родители излязоха на протест пред сградата на Народното събрание с искане да се смени социалният модел за подпомагане на децата и семействата. Те настояха детски добавки да получават всички родители без оглед на дохода, както и да се променят правилата за отпускане на наследствени и инвалидни пенсии за децата сираци.

За двайсетина минути движението за автомобили пред сградата на Народното събрание беше затворено, за да могат, под звуците на гайда и народна музика, родителите и техните деца да се хванат на хоро и да развеят българския трибагреник. Протестиращите излязоха с черни тениски с надпис "Системата ни убива" и запалени свещи в ръце. На плаката-призив към институциите се чете: "Стига бездействие, стига лъжи. Засрамете се. Излагате се". Родителите питат къде е държавата и казват, че няма да мълчат.

Протестиращи споделиха пред БНР: "Плащаме данъци, работим, лишаваме децата си от  вниманието си, но накрая нищо".

"От година и 7 месеца загубих бащата на детето ми. Получавам някаква пенсия за дъщеря ми, благодарение на това че съпругът ми е бил полицай и държавата взе 50% от неговата пенсия за себе си и прецени, че останалите 50% са достатъчни за дъщеря ми, която е на 11 години - да покрие нейните нужди. 321 лева е прагът на бедност. Дъщеря ми взима по-ниска пенсия от този праг на бедност. Получавам 40 лева детски, които не ми достигат да купя купоните за училищния стол за един месец. Как да обясня на детето ми, което е пълен отличник, че си струва да се учи, да живее в тази държава?".

Подкрепа към родителите на децата-сираци изразиха и близките на хора с увреждания: "Имаме 30-годишен син, прекрасен, инвалид първа група, който сме отгледали, въпреки системата. 15-тина години от живота си съм била непълноценна. Затова съм тук. Нещата да не се повтарят", каза участник в протеста.

Семейства от Шумен подкрепиха националния протест за по-добър социален модел за защита на децата. Над 30 родители се организираха в социалните мрежи и се събраха пред сградата на Общината, за да изразят своето недоволство от дискриминационната политика на държавата към децата им.

"Когато подаваме декларации за детски надбавки, те да бъдат равни. Те всичките са еднакви. Те всичките са деца на България", споделиха родителите.

"Не сме съгласи, че едно дете не може да живее с майка си, когато тя е социално слаба, но когато отнемат детето , приемното семейство се подпомага с около 700 лева, минимум".

"Ако не са страничните доходи, с детските не може да се гледат тези деца. Само 2 лева ми е кухнята на ден на малката. 2 лева за каката - да платя обяда в училище".

И в Добрич
стотици родители се събраха на протест
пред сградата на Общината с искания за промяна в социалния модел и повече сигурност за бъдещето на децата си. Те запалиха свещи и ги поставиха пред общината като символ на загиващата държава.

По думите им, е недопустимо Фондът за лечение на деца да има финансов излишък, а родителите да се налага да събират пари за лечението на болните си деца чрез дарения:

"Искаме пенсии за всеки български сирак, детски надбавки за всяко българско дете и адекватно лечение за всяко българско дете".

"Децата в България са гладни. Жалко е, че децата в България няма къде да се лекуват. Жалко е, че много деца в България умират и наистина не ги убиват заболяванията, а ги убива системата, държавата".

Майки на деца с увреждания и на сираци се събраха и в Русе на мирен протест под наслов "Код: Черно". Липса на индивидуална оценка за помощни средства, недостъпната архитектурна среда, дискриминацията на децата - сираци и тежкото положение на младежите с увреждания, навършили пълнолетие, бяха сред основните проблеми, които събраха десетки майки пред иначе пустата сграда на Общинската и областна администрация в Русе.

Семействата са потърсили за съдействие президента Румен Радев и се готвят да му представят проблемите си при предстоящото му посещение в града на 4 май.

*снимките към статията са от протеста в Добрич

Последвайте канала на

Константин Тодоров
13532 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.05.01 | 22:10

1
Така е в тиквенска България !!!!!

2018.05.01 | 22:11

3
марш в русия, да видиш колко са им високи заплатите и пенсиите.
Саш

2018.05.01 | 22:11

2
Еле марш в напиканата Америка да видиш как се работи на 5 места да си платиш наема. Дейба нереализираните капиталисти

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини