Започва новият археологически сезон в античния град Хераклея Синтика

  • 01 май 2018 09:22

  • 1585
  • 0
Започва новият археологически сезон в античния град Хераклея Синтика
© pixabay.com

Започва новият археологически сезон в античния град Хераклея Синтика край Петрич. Надяваме се, градът да разкрие още от своите тайни, каза за БТА директорът на Историческия музей в Петрич Сотир Иванов.

Разкопките са по договор между Исторически музей и НАИМ - БАН, финансират се от община Петрич, на чиято територия се намира Хераклея Синтика. Финансирането е в размер на 30 000 лв., а ръководител на археологическите проучвания е доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей при БАН.

Археологическият комплекс е отворен за посещение всеки ден, а всеки посетител може както да наблюдава разкопките, така и да се включи като доброволец, каза Иванов.

През миналата година бяха открити внушителна надгробна каменна плоча с тегло около 1 200 кг с изсечен върху нея надпис. Римска златна верижка, тип истмион (плетка), на повече от 16 века откриха археолози през август. Идеята е в античния град да се изгради единен център около разкрития граждански форум и християнската базилика, за да може да се види ежедневния икономически и политическия живот в античния град.

Община Петрич вече предостави на Историческия музей лек автомобил, който улеснява работата на служителите, които трябва да покриват четирите обекта на музея - Национален парк "Самуилова крепост", къщата-музей на Ванга, централната експозиция в града и античния град Хераклея Синтика. Всеки месец обектите на музея се посещават от близо 5000 туристи и любители на историята, допълни Сотир Иванов.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1585 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини