Нетаняху обвини Иран, че крие програма за атомно оръжие

  • 30 април 2018 21:35

  • 2009
  • 9
Нетаняху обвини Иран, че крие програма за атомно оръжие
© Getty Images/Guliver (архив)

Израел обвини Иран, че разполага с тайна програма за производство на ядрено оръжие в разрез със споразумението за ограничаване на иранската ядрена програма от 2015 година.

Според Европейския съюз споразумението е единственият начин за неутрализиране на ядрената заплаха за Близкия изток. Това заявиха вчера лидерите на Франция, Германия и Великобритания в противовес на критиките на американския президент Доналд Тръмп. Днес за запазване на иранската сделка се обяви и руският президент Владимир Путин.

Тази вечер обаче израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че разполага с точни копия на ирански архивни документи с подробности за иранската ядрена програма, предаде БНР.

Иранското споразумение е основано на иранските лъжи и на иранската измама. Сто хиляди файла тук, при мен, доказват, че те излъгаха, заяви Нетаняху. По думите му, Иран не само е лъгал за това, че никога не е имал военна ядрена програма, но е запазил и разширил познанията си за създаване на атомно оръжие.

Споразумението от 2015 година "осигурява трите условия, които ще позволят на Иран да придобие ядрен арсенал. Първо - неограничено обогатяване на уран само след няколко години. Второ - споразумението напълно пренебрегва продължаващото изграждане на ирански балистични ракети. И трето - и това е новото - то по никакъв начин не засяга иранската програма за създаване на атомна бомба", твърди израелският премиер.

Нетаняху се надява да убеди Тръмп да денонсира ядрената сделка. Американският лидер има време до 12 май да реши дали да възстанови икономическите санкции срещу Техеран, което на практика би означавало край на споразумението от 2015 година.

Иран винаги е твърдял, че атомната му програма има изцяло мирен характер.

По-рано днес върховният духовен водач на Иран аятолах Али Хаменей обвини Съединените щати, че се опитват да разпалят регионална криза, провокирайки своя съюзник Саудитска Арабия към сблъсък с Иран и насъсквайки мюсюлмани да се бият с мюсюлмани.

Където и да стъпваха през последните години, американците предизвикваха несигурност. И в Западна Азия, където сме ние, и на други места по света, те предизвикваха или граждански войни, или кръвопролития между братя. Затова опората на Съединените щати в Западна Азия трябва да бъде премахната. Не на Ислямската република. Защото ние сме от тук, регионът на Персийския залив е нашият дом, подчерта Хаменей.

Така той реагира на вчерашното изявление на новия американски държавен секретар Майк Помпео, според когото Техеран е предприел кампания да дестабилизира Близкия изток, за да може да установи контрол в региона.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2009 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2018.05.01 | 20:38

7
Цървули!!!Израел ще смаже Иран!!!Евреите нямат избор!!!Разликата от предишните войни е,че Саудитска Арабия е на тяхна страна и е готова да се включи!!!Иран е заплаха не само за Израел,но и за всички сунитски държави в Региона!!!Времето на Аятоласите изтича!!!

2018.05.04 | 14:21

9
я си е*и майката бе, аятолах от село крупник е баща ти , на майка ти у крупнишката Путк* , селяндур вмирисан, Иран са чисти Арийци

2018.05.01 | 19:11

5
Браво Круме! А на този прост селяндур под теб му пожелавам цял живот да лапа на айтоласите и руслямистите!
kоста тодоров

2018.05.01 | 19:10

1
ЗАЩО ТАЗИ НОВИНА Е НА РАЗДЕЛ БЪЛГАРИЯ??? КАКВО ОБЩО ИМАМЕ НИЕ СЪС ЧИФУТИТЕ ПОДЛОГО ДОЛНА????

2018.05.04 | 14:20

8
общото е че ние българите сме си спасили евреите през втората световна, и сега сме приятели с тях. Аз предпочитам приятелството на евреите пред арабските фанатизирани мюсюлмани, които все са приятели на путин.
Жоро

2018.05.01 | 19:58

6
Голям страх тресе чифутите

2018.05.01 | 19:11

3
е защо терористите израел да имат ядрено оръжие а миролюбивите арийци иран да нямат? я си е*и майката бе ционистки боклук

2018.05.01 | 19:11

4
миролюбиви арийци Иран?!?!?!? аааааааааааахахахаххахахахахаххахаха

2018.05.01 | 19:11

2
Няма спасение от ционистите

Добави коментар

Водещи новини