Отказаха регистрация на движението на Божидар Димитров

  • 30 април 2018 19:51

  • 8431
  • 5
Отказаха регистрация на движението на Божидар Димитров
© Булфото

Агенция по вписванията отказа регистрация на "Български надпартиен съюз Кан Кубрат". Това обяви проф. Божидар Димитров - историк и председател на движението пред Фокус.

Мотивите на Агенцията по вписванията били, че основателите на движението смятали да променят конституционния ред и формата на управление. "Основната ни цел беше да сменим формата на управление на България от парламентарна на президентска република, смятайки нея за по-добра по ред показатели. Такава форма съществува в други демократични страни като САЩ, Русия, Франция, Турция и т.н. Аргументите за отказа са от няколко изречения, за които се чудех дали да се смея или да плача. Аргументите са, че ние желаем да променим конституционния ред в България, а това е незаконно и, едва ли не, ще извършим държавен преврат или държавна измяна", подчерта историкът.

"Конституцията не е свещена крава. В самата нея е предвидено как може да става промяната. Промяната става чрез Велико Народно събрание за такива важни неща, като промяна на формата на управление или с квалифицирано мнозинство на Обикновено Народно събрание. Вече няколко пъти има променяни неща в нея, макар и не от такава важност", допълни той.

Според проф. Димитров мотивите за отказаната регистрация, са други. "Очевидно сме уплашили част от сегашния политически елит, който знае, че няма да има място в това, което сме предвидили като втора точка - съставени от президента "професорски правителства".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8431 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2018.05.02 | 16:24

5
ЖАЛКО ЧЕ ХАН КУБРАТ НЕ Е ЖИВ ДА ВИ ЗАПЕРДАШИ С ЕДНО ДЪРВО
Умник Гюро

2018.05.02 | 16:24

4
Абе, ченге нещастно: в Българската история няма "канове/ханове". Има български-тракийски КНЯЗЕ и ЦАРЕ!

2018.05.02 | 08:54

3
не са платили достатъчно рубли ли?!
ДА ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ ОТ комунисти И рубладжии

2018.05.02 | 08:53

2
ДЪРТ комунистически БОКЛУК ТОЙ ЛИ ЩЕ НИ УПРАВЛЯВА хохохохохохохохохохохохохохохоххохохохохохо

2018.05.02 | 08:53

1
СЛЕД КАТО ВСИЧКИ ЧЕРВЕНИ ЧЕНГЕСАРИ СЕ НАКИЧИХА С ПРОСТФЕСОРСКА ТИТЛА ПОЧНАХА ДА МИСЛЯТ ЗА ВЛАСТ

Добави коментар

Водещи новини