Създадоха пътеводител за етично представяне на децата в медиите

  • 26 април 2018 21:03

  • 797
  • 0
Създадоха пътеводител за етично представяне на децата в медиите
© Булфото

Пътеводителят, създаден от изтъкнати журналисти, комуникационни специалисти и експерти под ръководството на УНИЦЕФ и АЕЖ-България, беше представен на конферецията: "Децата и медиите. Мисия: Етично oтразяване".

С издаването на наръчника двете организации отварят темата и предвиждат провеждане на поредица от обучения и дискусии, за да бъдат ограмотени не само студентите по журналистика, но и журналисти със сериозен стаж, които не обръщат сериозно внимание на проблема.

Участниците в конферецията видяха откъс от филма „Деца в затвора“ и се срещнаха с г-жа Кони Фоси (Телевизия Фюжън, САЩ Fusion), която сподели американския проблем при правосъдието за деца и задържането на малолетни в изолатори дори за дребни провинения като бягство от къщи или от училище. Тя разказа как медийната кампания „Деца в затвора“ е повлияла за промяна в правосъдната система в САЩ.

Другият лектор г-жа Таманна Рахман (Великобритания) представи филма на BBC Panorama „Когато деца насилват деца“, който разказва няколко истории за сексуалното насилие между деца. Филмът е посветен на малко изследвана, но с нарастващо значение тема (70% ръст на сексуалното насилието между деца във Великобритания за периода 2016-2017 спрямо 2014-2015) и е много добър пример за етично отразяване деца жертви на насилие. Във филма освен, че не се позказват лицата на жертвите, са променени и имената им, използвани са гласове на актьори, използвана е анимация, променени са помещенията, в които е извършено насилието, заснемането е направено в съвсем различен интериор и други градове, за да не бъде по никакъв начин нарушена анонимността на децата.
Панелната дискусия беше фокусирана върху българския опит и възможностите за подобряване на ситуацията у нас. Като беше обърнато внимание, че с децата не може да се работи на принципа проба-грешка, тъй като последствията могат да бъдат фатални.

Последвайте канала на

Novini.bg
797 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини