София бе домакин на изнесено заседание на Военния комитет на ЕС

  • 26 април 2018 13:28

  • 1519
  • 0
София бе домакин на изнесено заседание на Военния комитет на ЕС
© Министерство на отбраната

Изнесено заседание на Военния комитет на Европейския съюз, във формат постоянни военни представители на 28-те държави-членки на Съюза се проведе днес, 26 април, в Националния дворец на културата в София, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Събитието е част от официалния календар на Българското председателство на Съвета на ЕС. Във формата участват също представители на други европейски структури, сред които на Европейската комисия, Европейската служба за външна дейност и Военния секретариат на ЕС. В рамките на съвещанието бе проведена неформална дискусия по развитието на проектите за военна мобилност и сътрудничеството между ЕС и ООН в областта на мироопазващите операции и подпомагането на страните-партньори.

„От гледна точка на военните аспекти, за нас е от особена важност реализирането на многонационалните проекти, в това число и този за военната мобилност в рамките на НАТО и Европейския съюз, което е тема на днешната неформална дискусия. Считам, че с това ще се оптимизира готовността на военните формирования при изпълнение на задачите по колективната и европейската сигурност. Очакваме това коопериране да се задълбочи“. Това заяви началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев в своето приветствие към участниците във форума.

Председателят на Военния комитет генерал Михаил Костаракос също подчерта важността на включените в дневния ред на днешното събитие теми, които ще бъдат част и от заседанието на военния орган, на ниво началници на отбраната, през месец май.

По-късно днес участниците в събитието ще посетят Трета авиобаза „Граф Игнатиево“, където ще наблюдават демонстрация на военни способности от българските Военновъздушните сили и 68-ма бригада „Специални сили“. След като приключи представянето на българските военнослужещи, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и председателят на Военния комитет на ЕС генерал Михаил Костаракос ще дадат пресконференция.

Военният комитет на Европейския съюз (EUMC) е създаден с Решение 2001/79/ОВППС на Съвета от 22 януари 2001 г. Той е най-високият военен орган в рамките на Съвета, като ръководи всички военни действия в рамките на Съюза, по-специално планирането и провеждането на военни мисии и операции по линия на общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО) и в областта на развитието на военните способности, както и предоставя военни становища на Комитета по политика и сигурност и дава препоръки по военни въпроси.

Военният комитет на Европейския съюз се състои от началниците на отбраната на държавите-членки, които са представлявани редовно от своите постоянни военни представители. Комитетът има постоянен председател, който се избира от EUMC, заседаващ на равнище началници на отбраната, и се назначава от Съвета.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1519 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини