Станишев обясни защо България трябва да се позиционира в А отбора на ЕС и как ще се подобри животът

  • 26 април 2018 11:38

  • 5693
  • 4
Станишев обясни защо България трябва да се позиционира в А отбора на ЕС и как ще се подобри животът
© novini.bg

„Всички знаем, че политическият живот в България и в Европа е изпълнен с конфликти и противопоставяния, но наред с това има теми, по които трябва да бъдем единни“, заяви лидерът на ПЕС Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на при откриването на дискусията „България в еврозоната. Икономическа логика срещу митовете“.

Дискусията се организира благодарение на Станишев и Ева Майдел, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на Европейското международно движение. В нея участват още министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, министърът на финансите Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва, политици от различни политически сили, икономисти, политолози и др.

„Вече мисля, че всички споделяме разбирането, че е настъпил момента България да прави крачки към Еврозоната“, заяви Станишев. „В момента е важно да се води откровена и отговорна дискусия по темата“, допълни той.
„България трябва да положи максимални усилия да се включи във всички ключови формати на ЕС“, категоричен е Станишев.
„Еврозоната се променя. Днес тя не е същата, както беше преди 10 години“, напомни социалистът. "Защото, когато беше изградена единната валута, това беше една сграда без здрави елементи – финансовата криза преди години я постави пред огромно предизвикателство. Но сега трябва да бъде завършена, да бъде променена, за да осигурява успешно икономическо развитие. Бих искал много Еврозоната да бъде и основа на социалния съюз, да работи чрез своите инструменти, които съществуват, за да има реална икономическа и социална конвергенция на доходите в рамките на Еврозоната – това е изключително важно за България“, каза още той и посочи, че все още България остава най-бедната страна в ЕС.

„Риск за България е, ако допуснем да бъдем изтласкани в периферията на ЕС, трябва да работим единно, за да не се случи този сценарий. Ако сега изпуснем момента да направим първата крачка – членство в ERM II, допускаме да изостанем. И никой не знае как политическата конюнктура ще се промени и как това ще окаже влияние върху България. Ние трябва да знаем какво да направим, за да нараснат доходите на хората и членството в Еврозоната да стане предимство, а не бреме. Защото има сериозен риск – ако създаваме свръх очаквания, както стана с влизането в ЕС, че изведнъж всичко ще се промени, това няма да доведе до нищо хубаво“, каза още Станишев и поясни, че ползите от това да влезем в Еврозоната са засилване на българската икономика, позициониране в А отбора на ЕС и прозрачност във финансовата сфера.

Последвайте канала на

Десислава Станева
5693 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.04.26 | 14:34

4
ЧЕСТИТО !!!!! 1 хляб 1 евро тоест 2 лева а заплати и пенсии същи !!!!!

2018.04.26 | 14:34

3
Тоя съсел от кой канал изпълзя ???????

2018.04.26 | 14:19

2
Дрън , дрън !!!!!!!!
mp

2018.04.26 | 14:08

1
kakvoto ni obiasniavat evro pederasite za nas niama nikakvo znacenie nie sme se naslushali specialno na tozi pederas.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини