70 000 лева постъпиха в държавния бюджет след разследване на СГП

  • 26 април 2018 11:34

  • 1249
  • 0
70 000 лева постъпиха в държавния бюджет след  разследване на СГП
©

На 25.04.2018г. по внесен от Софийска градска прокуратура (СГП) обвинителен акт Софийска градски съд (СГС) наложи административно наказание по реда на чл. 78а от Наказателния кодекс в размер на две хиляди лева глоба.

Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

На 09.10.2017г. СГП е предала на съд Недялка Д. за това, че в периода август 2013 г. до 16.09.2013 г. в гр. София като управител на Еднолично дружество с ограничена отговорност - чрез съставяне на документи с невярно съдържание и ползването им пред органите по приходите, е избегнала установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 69 483.40 лв.

Дружеството, управлявано от Недялка Д., развивало търговия със замразено месо, риба и зеленчуци, които закупувало от фирми от Европейския съюз. Компаниите са от Холандия, Полша, Испания, Дания, Германия, Унгария, Румъния.

Като получател по вътрешнообщностните доставки дружеството имало задължение съгласно чл.84 ЗДДС да начисли и да внесе данък върху добавената стойност (ДДС). За всяко вътреобщностно придобиване следвало да се издаде протокол, в който да се посочи дължимият ДДС. Тези протоколи следвало да се включат в дневника за продажби на дружеството за съответния данъчен период.

Недялка Д. избегнала установяването и плащането на дължимия данък.

В хода на съдебното следствие Недялка Д. е внесла по сметка на държавния бюджет пълната сума на установите данъчни задължения и дължимите лихви.

Това дало основание на съда да приложи спрямо нея привилигирования състав на чл. 255 ал.4 от НК, според който при пълното погасяване на данъчно задължение до приключване на съдебното следствие пред първа инстанция, размерът на предвиденото наказание се редуцира и съществува правна възможност да бъде заменено с административно наказание.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1249 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини