От АОБР настояват да се подкрепи предложена в Закона за енергетиката поправка на второ четене

  • 25 април 2018 21:20

  • 7696
  • 0
От АОБР настояват да се подкрепи предложена в Закона за енергетиката поправка на второ четене
© Novini.bg

Асоциацията на организациите на българските работодатели настоява Народното събрание да подкрепи утре на второ четене в пленарна зала приета вчера от Комисията по енергетика на НС поправка в Закона за енергетиката, предложена от председателя на комисията Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:.

Това се посочва в отворено писмо от името на Асоциацията, изпратено до медиите от нейния ротационен председател БСК. Поправката предвижда КЕВР да не определя разполагаемост на производители, чиято регулирана цена надхвърля с повече от 10 на сто прогнозната пазарна цена за регулаторния период. Добрев е обяснил, че в КЕВР са постъпили заявления от централи, които сега не са в квотата, както и че КЕВР е затруднена какво решение да вземе, защото има решение на Върховния административен съд, според което всеки заявител на квота за регулирания пазар, трябва да бъде допуснат до участие на него. Той е мотивирал предложението си с това, че трябва производителите на регулирания пазар да са със справедлива пазарна цена.

От АОБР напомнят, че през 2015 г. бизнесът плати натрупания дефицит в енергетиката от 800 млн. лева чрез увеличената такса "Задължения към обществото". Тогава се постигна споразумение с правителството на Бойко Борисов за мораториум върху всякакви нови субсидирани електропроизводители и изкупуване на електроенергия. Ако това се допусне, отново ще има портести - този път граждани и работодатели заедно, заплашват от асоциацията.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
7696 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини