Московски: Цифровите технологии са ефективен инструмент за подобряване на процедурите за преминаване

  • 25 април 2018 17:20

  • 712
  • 1
Московски: Цифровите технологии са ефективен инструмент за подобряване на процедурите за преминаване
© МТИТС

Съвременните цифрови технологии са ефективен инструмент за подобряване на процедурите за преминаване на граничните пунктове и предпоставка за по-бързи и сигурни услуги.

Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета по време на среща на министрите на транспорта от Югоизточна Европа, съобщиха от пресцентъра на ведомоството. Събитието е част от програмата на ежегодната европейска конференция TEN-T Days, която тази година се провежда в гр. Любляна, Словения. Акцент на форума е подобряването на транспортната свързаност на Западните Балкани, с фокус върху процедурите за граничен контрол на товарните потоци.

В своето изказване министър Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета изтъкна, че темата за граничния контрол засяга много институции, и МТИТС е готово да съдейства за по-добрата координация между тях. „България е подписала двустранни споразумения в областта на транспорта с всички свои съседи - Сърбия, Македония, Турция, Румъния и Гърция“, обясни министърът. „Към момента най-активно работим по този въпрос с колегите от Гърция и Сърбия“, посочи Московски. Той допълни, че на 23 февруари тази година е подписан меморандум със Сърбия за подобряване на железопътния транспорт и по-ефективен съвместен контрол на границата. „Действащото споразумение с Гърция е от преди повече от 50 години и затова през миналата година изготвихме проект на меморандум, който да съответства на европейското законодателство“, уточни министър Московски. Той коментира, че към момента двете страни очакват становището на Европейската комисия по предложения проект на меморандум.

През България преминават два железопътни товарни коридора – Ориент/Източно-Средиземноморски и новосъздадения Алпийско- Западнобалкански, като основният товарен трафик е от европейските държави към Турция и обратно, акцентира още Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета. Оптимизирането на процедурите за преминаване през граничните пунктове е от ключово значение за стимулиране на транспортните потоци в региона, подчерта той.

Преди срещата на министрите, Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета разговаря с европейския комисар по транспорта Виолета Булц. Той представи българските предложения за промени по Пакета за мобилност, който се разглежда в рамките на българското председателство. Двамата обсъдиха темата и изразиха мнение, че това е справедлив и ефективен вариант, който защитава по справедлив начин правата на превозвачите. Промените по документа предстои да бъдат обявени в кратки срокове.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
712 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.04.26 | 09:24

1
Тоя защо още не в затвора за убийство ?????????/

Добави коментар

Водещи новини