Повече достъпност и обмен на данни в ЕС

  • 25 април 2018 15:34

  • 769
  • 0
Повече достъпност и обмен на данни в ЕС
© pixabay.com

Европейската комисия предложи пакет от мерки за подобряване на достъпността на данните в ЕС и за насърчаване електронното здравеопазване, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.

Основаните на данни иновации играят ключова роля за пазарния растеж, създаването на работни места (най-вече за малките, средните и стартиращите предприятия) и разработването на нови технологии. Те дават възможност на гражданите да ползват и управляват по-лесно своите здравни данни, а на публичните органи — да използват по-добре тези данни за научни изследвания, профилактика и реформиране на системите на здравеопазване.

Комисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова заяви: „Днешното съобщение е част от амбициозен план — стратегията за цифровия единен пазар, чиято цел е да ни осигури възможно най-добрата позиция, за да подкрепяме нашите предприятия, да осъществяваме научноизследователска дейност на най-високо равнище и да защитаваме гражданите на ЕС. Както гражданите, така и бизнесът ще имат достъп до по-добри продукти и услуги, тъй като все повече и повече данни ще бъдат на разположение за иновации, основани на данни.“

Днешните предложения се основават на Общия регламент за защита на данните, който ще започне да се прилага от 25 май 2018 г. Те ще осигурят:

· По-добър достъп до данните от обществения сектор и възможност за тяхното повторно използване

· Споделяне на научни данни през 2018 г.

· Обмен на данни от частния сектор между предприятията и между предприятията и държавните органи

· Осигуряване на данни за здравното обслужване на гражданите при засилено европейско сътрудничество в областта

Днешните инициативи допълват рамката за свободното движение на нелични данни в ЕС, представена от Комисията през септември 2017 г., която предстои да бъде договорена от Европейския парламент и държавите членки.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
769 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини