Наша лекарка стана Герой на общественото здраве в САЩ

  • 25 април 2018 12:18

  • 3355
  • 1
Наша лекарка стана Герой на общественото здраве в САЩ
©

Великотърновска лекарка бе удостоена с престижното звание „Герой на общественото здраве за 2018 г” на американския град Лексингтън, щата Кентъки.

Престижната награда се дава всяка година на лица, демонстрирали своята отдаденост за подобряване живота на хората в Лексингтън и общината, съобщава Монитор.

Д-р Светла Славова е доцент по биостатистика в Университета на Кентъки, Колеж по обществено здраве. Ръководи редица проекти, свързани с намаляване на злоупотребата с наркотици и свързаните с тях смъртни случаи. Има статии с анализ на разрастването на зависимостта от опиоидни лекарства в Кентъки и в САЩ, както и създаване на практически програми за подобряване на здравето на местните жители. С нейна помощ здравният отдел на Лексингтън получава 100 хил. долара за закупуване на лекарство срещу предозиране с наркотици, което лекарство да предложи безплатно на жителите.

См. lexingtonhealthdepartment.org

„Като специалист д-р Славова е сред лидерите както на местно, така и на национално равнище, на които се основава здравната политика и програмите за общественото здраве. Чрез нейната работа ние вече имаме не само по-ясна пердстава аз епидемията от злоупотреба с опиоиди в нашия регион, но и повече инструменти за реагиране на тази заплаха за здравето и живота на хората”, заявява при връчваето на наградата комисарят по здравеопазването на Лексингтън д-р Крайг Хъмбо.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3355 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
боляри/селяни/

2018.04.28 | 12:58

1
евала,жалко ,че не е в България,УСПЕХ!!!

Добави коментар

Водещи новини