Тръмп смята, че може да постигне разбиране с Макрон по иранското ядрено споразумение

  • 24 април 2018 20:27

  • 4061
  • 1
Тръмп смята, че може да постигне разбиране с Макрон по иранското ядрено споразумение
© Twitter

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския заяви, че може скоро да постигне разбиране с френския си колега Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на по иранското ядрено споразумение, предаде Ройтерс.

"Мисля, че водихме съдържателни обсъждания по Иран и с нетърпение очакваме да направим нещо. Можем поне да постигнем разбирателство помежду си много бързо. Мисля, че сме доста близо до такова разбирателство", каза Тръмп след среща с Макрон в Белия дом.

Тръмп предупреди Иран да не изпълнява заплахите си, че ще възобнови ядрената си програма.

"Ако рестартират ядрената си програма, ще имат по-големи проблеми от когато и да било досега", заяви Тръмп, без да обясни какво има предвид.

Според Тръмп това споразумение е "безумно и смехотворно", защото не взема предвид балистичните ракети или намесата на Иран в конфликти като тези в Йемен и Сирия.

Една от целите на визитата на Макрон във Вашингтон е да убеди Тръмп да не оттегля САЩ от иранското ядрено споразумение. Според френския президент, дори да не е идеално, то е най-добрият шанс да бъде удържан Техеран от сдобиване с ядрено оръжие.

В предизборната си кампания Тръмп обеща "да скъса" текста, а след встъпването си в длъжност даде на европейските страни по споразумението (Франция, Великобритания и Германия) срок до 12 май да внесат по-твърди мерки в него, отбелязва Франс прес.
През последните дни Русия, Китай и Великобритания призоваха за запазване на споразумението, а в неделя Макрон повтори, че няма "план Б" да бъде спрян Иран от сдобиване с ядрено оръжие.

Макрон каза на Тръмп, че иранското споразумение е част от по-общата картина на сигурността в региона.

"Що се отнася до Иран, трябва да поставим тази тема в контекста на регионалните предизвикателства. Имаме положението в Сирия, имаме сигурността в целия регион и мисля, че при всяко положение споделяме обща цел да се избегне ескалация и разпространение на ядрено оръжие в региона. Така че въпросът е кой е най-подходящият път", заяви Макрон.

Визитата на френския президент е първото държавно посещение на чуждестранен лидер в САЩ от встъпването в длъжност на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския. Въпреки разногласията им по множество въпроси Макрон прави всичко възможно за създаване на тесни отношения с президента на САЩ, отбелязва АФП.

Тръмп изчетка пърхот от костюма на Макрон

"Той ще е велик президент за Франция, предричам го", каза Тръмп за Макрон преди двамата да влязат в Овалния кабинет. Той добави, че френският президент "се справя чудесно".

В присъствието на френския си гост Тръмп обаче открито съжали, че му се налага да преговаря с ЕС по икономическите въпроси.
"Въпросът за търговския обмен с Франция е сложен, защото го има Европейският съюз. Бих предпочел да преговарям само с Франция", каза Тръмп.

"ЕС е много суров с нас. Имат митнически бариери, които са недопустими", заяви президентът на САЩ.

В програмата на разговорите на двамата лидери са и европейските призиви да не се въвежда 25 процента мито върху вносната европейска стомана, както и желанието на Тръмп да изтегли американските сили от Сирия.

Макрон, чието посещение ще бъде последвано от визита в петък на германската канцлерка Ангела Меркел, призовава Тръмп засега да остави американските войски в Сирия, за да се гарантира поражението на екстремистите от "Ислямска държава".

Тръмп заяви, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун е проявил много достойно поведение и че предстоящата среща на върха между двамата ще е нещо прекрасно за целия свят.

"Беше ни казано, че те биха искали срещата да се състои възможно най-скоро. Водим много добри разговори. Ким Чен-ун е много открит и според мен много достоен, съдейки по всичко", каза Тръмп.

Тръмп е заявявал, че може да се срещне с Ким в края на май или през юни.

Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския заяви, че САЩ вероятно ще постигнат търговско споразумение с Китай и че представители на двете страни ще започнат преговори след няколко дни.

Китай заяви, че приветства предстоящото посещение на американския финансов министър Стивън Мнучин, който ще се опита да реши търговския спор между двете най-големи световни икономики, след като Тръмп заплаши да наложи мита върху китайски вносни стоки.
"Китай подхожда много сериозно и ние също. Има много добър шанс да постигнем споразумение", каза Тръмп.

Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския отдаде почит на подполковника от френската жандармерия Арно Белтрам, който доброволно се смени със заложничка при джихадистки атентат във Франция миналия месец и бе убит от нападателя, предаде Франс прес.

"Само преди няколко седмици прибавихме още едно име към списъка ни на големи герои, това на един смел френски полицай на име Арно Белтрам. Той се изправи лице в лице със злото и не трепна. Той даде живота си за хората, за страната си и за самата цивилизация", заяви Тръмп.

Макрон донесе във Вашингтон издънка от дъб от Северна Франция, която вчера бе посята в градината на Белия дом. По този повод двамата президенти позираха с лопати в ръце пред погледа на съпругите си Мелания ТръмпМелания Тръмп Мелания Кнаус е родена на 26 април 1970 година в заможно семейство в Севница, Словения. Баща й е бил и Брижит Макрон.

Последвайте канала на

БТА
4061 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.04.26 | 21:57

1
дреме ми за тия, важното е Ливърпул и Рома да направят много корнери

Добави коментар

Водещи новини