Френският милиардер Венсан Болоре е задържан за корупция

  • 24 април 2018 17:50

  • 1873
  • 0
Френският милиардер Венсан Болоре е задържан за корупция
© Instagram

Френският милиардер Венсан Болоре бе задържан за разпит по разследване на предполагаеми корупционни практики, използвани в изгодни сделки в Африка, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Съдебен източник каза, че Болоре е бил отведен в полицейско управление в парижкото предградие Нантер заедно с други служители на компанията му "Болоре груп".

Стойността на акциите на компанията се понижиха при тази новина.

Френският вестник "Монд" писа, че се разследват подозрителни сделки от 2010 г. за управление на пристанища в столицата на Того - Ломе, и столицата на Гвинея - Конакри.

Има подозрения, че компанията е използвала своята дъщерна фирма за пиар и реклама "Хавас", за да подпомогне предизборните кампании на африкански политици, които след това са осигурявали на друга дъщерна фирма, "Болоре Африка ложистикс", договори за концесии на пристанища.

Според информации във френски медии конкурентни фирми са завели дело заради спорните концесии.

Гвинейски правителствен говорител каза, че концесията за изграждане на контейнерен терминал на пристанището в Конакри, е била дадена на "Болоре груп" съвсем законно.

Но в. "Монд" цитира гвинейския президент Алфа Конде, който през 2016 г. е казал: "Болоре изпълни всички условия за обществените поръчки. Той е приятел, аз се отнасям благосклонно към приятелите си. И какво от това?".

Известно е, че Болоре е качил на яхтата си своя приятел Никола Саркози, дни след като е избран за президент през 2007 г., което породи опасения, че Болоре ще получи политически облаги, отбеляза АП.

Последвайте канала на

БТА
1873 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини