До този момент в Европол не са докладвани данни за големи кибератаки

  • 24 април 2018 16:00

  • 1069
  • 0
До този момент в Европол не са докладвани данни за големи кибератаки
© Pixabay

Олдрих Мартину, заместник-изпълнителен директор на Европол, който също присъства на форума на тема „Кибертероризъм -подготвен ли е Европейският съюз?“, организиран от българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, обясни, че от2015 година насам Европол работи активно по отношение на киберсигурността и страните от ЕС си сътрудничат активно.

„До този момент в Европол не са докладвани данни за големи кибератаки, но това не трябва да ни успокоява“, заяви Мартину и добави: „Интернет е неделима част от живота на хората в Европа. Именно това предизвиква кибератаките“.

От Европол следят активно как “Ислямска държава“ използва възможностите на интернет за провеждане на своята пропаганда. Те водят умела комуникационна кампания, включително с пропагандни материали, като се опитват да избегнат правоохранителните органи, обясни Олдрих Мартину, предаде репортер на Novini.bg.

Повод за загриженост са използваните от ИДИЛ криптирабни съобщения, обясни обаче той. Мартину съобщи, че са отделени 5 млн. евро, за да бъде укрепен Европол и да води активна борба, която да противодейства срещу този вид дейност.

През 2015 г. от Европол са засекли 53 00 отделни случаи на пропаганда в интернет пространството, стана ясно още по време на форума.

През последните години Европол се стреми да направи по – труден достъпа на ИДИЛ да използва мрежата за пропаганда, каза още Олдрих Мартину.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1069 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини