Проект по ОП "Развитие на човешките ресурси" ще подобри политиките за хора с увреждания

  • 24 април 2018 14:40

  • 1041
  • 0
Проект по ОП "Развитие на човешките ресурси" ще подобри политиките за хора с увреждания
© Булфото (архив)

Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница РусиноваЗорница Русинова Зорница Русинова е магистър по международни икономически отношения  от Университета за и изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания (АХУ) Минчо Коралски подписаха договор за изпълнението на проект „Развитие на инструментите за формиране и прилагане на политиките за интеграция на хората с увреждания“, съобщиха от пресцентъра на МТСП.

Проектът се финансира по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Стойността му е 500 000 лв., а периодът за изпълнение – 22 месеца. Основната цел на проекта е да се актуализират и оптимизират процесите по мониторинг, оценка и бюджетиране на политики за хората с увреждания. Амбицията ни е да продължим да подкрепяме политиките за осигуряване на тяхната достойна интеграция чрез заетост, заяви заместник-министър Русинова. 

Сътрудничеството между Министерството на труда и социалната политика с Агенцията за хората с увреждания продължава успешно. По проекта ще можем да обучим служители, които пряко работят в областта на хората с увреждания, заяви изпълнителният директор на АХУ Минчо Коралски.

По проекта се предвижда да се направи изследване на промените в социално-икономическия статус на хората с увреждания спрямо 2009 г. и да се оцени потенциала на хората с увреждания и бизнеса за тяхната социална и трудова интеграция. Планира се да се осъществи мониторинг, анализ и оценка на ефективността, ефикасността и въздействието на стратегиите и политиките за интеграция на хората с увреждания. Ще се актуализира и функционалността на информационната система за хората с увреждания и модулите в нея.

Заместник-министър Русинова каза още, че предстои 20 млн. лв. от ОПРЧР да бъдат насочени към обучение и заетост на хора с увреждания. Допълнителният финансов ресурс ще се разпредели между два от големите проекти – „Обучение и заетост“ и „Обучение и заетост на младите хора“, които се изпълняват от Агенцията по заетостта.

Със средствата ще се стимулират работодатели да наемат хора с увреждания, като заплатите им за период от 12 до 24 месеца ще се поемат от програмата. Ако работодател задържи на работа човек с увреждане 6 месеца след приключване на програмата, ще го стимулираме допълнително чрез поемане на трудовите възнаграждения за още 6 месеца, каза заместник-министър Русинова. Очаква се работодателите да могат да подават заявки за обучение и наемане на работници по тези проекти от юни. Към момента в бюрата по труда са регистрирани около 13 000 души с увреждания.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1041 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини