Мозъчната травма увеличава риска от болестта на Паркинсон

  • 24 април 2018 14:16

  • 1139
  • 0
Мозъчната травма увеличава риска от болестта на Паркинсон
© Pixabay

Учени откриха връзка между сътресението на мозъка и неизлечимата болест на Паркинсон след 12-годишни изследвания, съобщи Лайф.

Една-единствена травма на главния мозък може значително да увеличи риска от развитие на невродегенеративното заболяване.

Невролози от Калифорнийския университет в Сан Франциско открили връзка между мозъчното сътресение и старческото слабоумие, докато изследвали данни за над 300 000 американски ветерани за 12-годишен период, от 2002 г. до 2014 г. Въз основа на анализа на историята на заболяването било изяснено, че за онези, които са имали мозъчно сътресение, рискът от развитие на болестта на Паркинсон е 71-процентен.

Получените резултати показват също, че за пациентите с умерена до тежка мозъчна травма, свързана с над 30-минутна загуба на съзнанието или над 24-часова амнезия, рискът от слабоумие е 56-процентен. За получилите мозъчно сътресение и боледували от туберкулоза рискът е 83-процентен. Медиците предполагат, че травмата на главния мозък намалява устойчивостта му към стареене.

Резултатите от изследването са публикувани в Neurology.

Последвайте канала на

БТА
1139 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини