Красимир Вълчев: Tрябва да инвестираме в обучението по математика, природни науки и техника

  • 24 април 2018 12:09

  • 2903
  • 1
Красимир Вълчев: Tрябва да инвестираме в обучението по математика, природни науки и техника
© МОН

Tрябва да инвестираме в обучението по математика, природни науки и техника. Това каза министърът на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 при откриването на новия корпус по природни науки "Еврика" в 52 СУ "Елисавета Багряна" в София.

"Ще насърчим в по-голяма степен гимназиите да избират профили, свързани с математиката и природните науки във втори гимназиален етап", добави той.

"Често казваме, че най-големият сектор е туризмът, че той създава най-голяма добавена стойност. Всъщност това създават индустриите, свързани с техниката и технологиите, машиностроене и там е най-големият потенциал ние да генерираме растеж", заяви просветният министър.

"От гледна точка на индивидуалната житейска реализация на всяко едно дете, можем да кажем, че това ще бъдат позициите, които са свързани със задълбочено изучаване на математика, природни науки, информатика, като те ще осигурят най-пълноценна бъдеща реализация. Това са позициите, в които най-много ще растат доходите както в международен мащаб, така и в България. Не можем да сме сигурни, но може в голяма доза увереност да го очакваме", коментира образователният министър.

"Тази година говорим за преструктуриране на приема от профилирани към професионални гимназии. Догодина може би повече ще говорим за преструктуриране на прием от профили и направления, свързани със STEM", допълни министър Вълчев.

"По линията на дейностите на интереси, ще регламентираме и подхода за насърчаване на определени области. Ще стимулираме дейности по интереси с наука, техника и технологии", добави той като подчерта, че и най-важни са учителите, а и материалната база. Министър Вълчев припомни, че миналата година са инвестирали целево в повечето математически гимназии у нас за подобряване на материалната база.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2903 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Та

2018.04.24 | 14:18

1
За какво ли ще им е математиката като няма да знаят да се подписват.

Добави коментар

Водещи новини