Екатерина Захариева ще участва в конференция на тема „Подкрепа за бъдещето на Сирия и региона“

  • 24 април 2018 09:54

  • 1449
  • 1
Екатерина Захариева ще участва в конференция на тема „Подкрепа за бъдещето на Сирия и региона“
© Булфото (Архив)

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на ще участва във втората конференция „Брюксел II“ на тема „Подкрепа за бъдещето на Сирия и региона“.

Това съобщиха от пресцентъра на външно министерство.

Тя ще се състои в Брюксел на 24 и 25 април. Съпредседатели на форума са Европейският съюз и ООН.

Представители на повече от 85 държави и международни организации ще дискутират различни аспекти на Сирийската криза – хуманитарен, политически и регионален. Поради значителното влошаване на хуманитарната ситуация в Сирия през последния месец, основен фокус ще бъде поставен върху донорския елемент. Предвижда се проследяване изпълнението на обявените финансови вноски на първата конференция през април 2017 г., както и обявяване на допълнителен принос.

„Единственото възможно решение на конфликта в Сирия е политическото и ние трябва да работим заедно за възобновяването на процеса от Женева. ЕС няма да инвестира средства за възстановяване на страната, докато не започне политическият процес. Всички усилия трябва да се насочат в тази посока“, заяви вицепремиерът Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на на Съвет „Външни работи“ в Люксембург на 16 април.

Министерският сегмент на конференцията по Сирия и региона е планиран за 25 април, като ще се проведат три сесии. Политическата сесия ще се проведе сутринта и ще бъде председателствана от Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност и специалния пратеник на Генералния секретар на ООН по Сирия Стафан Де Мистура. Следобед се предвиждат две сесии.

Първата ще бъде посветена на усилията за стабилизиране на региона и ще бъде председателствана от комисар Йоханес Хан. Втората ще бъде посветена на хуманитарната помощ и ще се проведе под председателство на комисар Христос Стилианидис.

На първата конференция в Брюксел през април 2017 г. ЕС и международните донори поеха конкретни ангажименти в отговор на огромните нужди на сирийците – помощи в размер на 5,6 млрд. евро за 2017 г. и 3,47 млрд. евро за 2018–2020 г. ЕС и държавите членки продължават да бъдат най-големите донори в Сирия и региона. От началото на кризата през 2011 г. досега те са мобилизирали над 10,6 млрд. евро за хуманитарна помощ и помощ за стабилизиране.
 

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1449 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.04.24 | 10:32

1
КАТЕТО ДУДУКА

Добави коментар

Водещи новини